Smakrikt och underbart vin hemma

Under längre tid har människor uppskattat vin och dess framställning Det finns antika traditioner av produktion av vin, och i nuvarande Iran har man hittat tecken av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har därtill blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Många säger att det är ett utmärkt tillfälle att personligen ha möjlighet att utforska annorlunda vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel begagna sig av en färdig vinsats. Om alla instruktioner följs utförligt så kommer även nybörjaren nå målet och få ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. Enligt EU:s definitioner så tillåts vin i traditionell bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, endast kallas vin ifall vinmusten består av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock ej leva upp till de kraven, och det med fördel. Det ger möjlighet att pröva att framställa vin på många olika bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man ska tänka på före man sätter igång med hemmabryggningen är att granska så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omskapa vinets smakkaraktär påtagligt. En annan väldigt viktig del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är rent.

För att vara på den säkra sidan bör man rena sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets förmåga att förädla beror på kvalitativa aspekter såsom kolets yta i kvadratmeter per gram och porstruktur. Vill Du veta mer Klicka Här Hemläsk tillbehör

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska förekomma i rumsvärme. Aktivt kol finns att inhandla via Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och skapa vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen inte bör vara för små. Ett vattenlås måste vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och om hinken inte är nog stor kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är klar ska vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska förekomma. Jäshinken ska nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är också en mycket betydande del av redskapen som används vid bryggning. Den används åt att mäta upp sockerhalten i musten. Även ett mätglas ska finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara nog.

Till och från är det faktiskt inte enbart sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar således utslaget olika.

Ta alltid regelbundna prover med hjälp av oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en nödvändig roll under bryggningens gång. Ett tips är att mäta upp tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ner oechslemätaren för att läsa av värdet.

Notera samtliga värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så sätt undviker man att bli överraskad över vinsmaken i slutändan. Men man ska naturligtvis inte bara förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet ibland och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i ungefär 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ytterligare en gång.