Bortsett från att eteriska oljor alltid luktar gott gör de stor nytta i förkylningstider

Du visste förmodligen inte att eteriska oljor inte bara doftar gott, de kan påverka din hälsa också. Om du vill minska förkylningsrisken under den period på året den grasserar som värst ska du använda dig av eteriska oljor att desinficera luften. Olika växter ger olika dofter till eterisk olja.

aromaolja

Man kan pressa eller utvinna oljorna ur frön, löv, blommor och till och med rötter. När det gäller dofter används oljorna oftast som de är och även i den massage som kallas aromterapi som en mycket aktiv del. Det går att använda oljorna i matlagning som doft och smaktillsatser men vanligare att de används till godis.

När det börjar bli förkylningstider är det bra att ha lite eteriska oljor hemma.

Det är i förkylningstider när näsan är täppt som oljorna kan visa sina förtjänster som mest. Med eteriska oljor så kan man ändra rummets luft och man kan till exempel använda sig av ljus som har aromatiska oljor med specifika dofter. Det är en mängd faktorer som påverkar hur vi uppfattar en speciell doftolja som humör, väderlek, årstid och våra egna referenser.

Om man har fått en eländig förkylning kan kanske doften av pepparkakor från en eterisk olja kännas som något hemtrevligt och lugnande.

Eukalyptus olja är inte bara bra att ha till hands att sniffa på i förkylningstider också utmärkt att använda tillsammans med levande ljus. Några droppar av eterisk olja i blomsputans vatten kan ge en överraskande positiv effekt på allas välbefinnande. Bunkra upp lite oljor med citron, mint och pepparmint i förkylningstider.

Göra aromterapi själv med eteriska oljor.

Läs kommande tips hur du kan utnyttja olika eteriska oljors terapeutiska effekt själv i lugn och ro i hemmet. En bra olja basolja och den eteriska olja man föredrar är allt som behövs att starta aromterapi där hemma. Mer fakta på denna länk. Det är ganska fantastiskt att några droppar doftolja i en basolja tillsammans med massage kan ge en sådan positiv effekt.

Eftersom olika eteriska oljor har olika egenskaper så är det klokt att börja med att lära sig om dessa för att välja rätt doft för rätt tillfälle. En bra bas av oljor att ha hemma kan vara rosmarin, jasmin, lavendel och till och med pepparmint. Naturligtvis kan du blanda olika dofter, men ta det lite försiktigt i början.

Man kan använda oljor som pepparmyntsolja och jasminolja som massageolja eller i badet. Alla aromoljor är koncentrat så före den appliceras på hud ska den spädas ut med en basolja. Vid korrekt dosering är inte eteriska oljor vara farliga att använda.

Doftoljor kan köpas på lite olika sätt.

Provsniffa en doft du inte är säker på. En del eteriska oljor med dofter som lavendel, rosmarin och jasmin är annars så kända så de behöver inte provluktas. Att söka leverantörer på Internet kan ge de billigaste priserna.