Livsmedelsgodkänd Målarsoda

Natriumkarbonat, som är fritt från vatten, kallas även för målarsoda och är ett effektivt rengöringsmedel som fungerar utmärkt för varierande typer av tvätt.  Att till exempel vävsätta eller tapetsera kräver målarsoda om resultatet ska bli bra Väggar som inte kräver förarbete bör noggrant tvättas med en svamp som regelbundet tvättas av i vatten.

Det är inte enbart för rengöring av målade ytor som målarsoda är effektivt. Målarsoda består av starkt alkali och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det innebär att ny färg eller tapet får bra fäste eftersom målarsodan gör ytan matt. På så sätt kan alltså målarsoda användas som rengöring före målning. Dessutom är målarsoda effektivt för rostborttagning.

För tryckimpregnerade trädgårdsmöbler kan målarsoda fungera bra för att både rengöra och bleka. Dessutom är det effektivt för att behandla trall. Även i tillverkningsindustrier används målarsoda, och då främst inom tvål-och glastillverkning.

Natriumkarbonat har den kemiska formeln Na2CO3 och räknas till ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Det är en jonisk förening som i vatten genererar en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Att få målarsoda på huden är inte farligt, men det kan leda till irritation om det kommer i kontakt med ögonen. Natriumkarbonat i sig är heller inte farligt att förtära under förutsättning att det är väldigt små mängder. Det rekommenderas dock för säkerhets skull att målarsodans förpackning är placerad bort från små barn.

Natriumkarbonat är ett naturligt förekommande ämne på jorden. Dock kan det även produceras på artificiell väg genom att blanda natriumklorid (salt) och ammoniak.. Stora naturliga fynd av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina.

Natriumkarbonat kan användas åt att neutralisera fläckar och lukt, och ämnet i sig är luktfritt. Det är väl lämpat åt all typ av rengöring av tyngre smuts. Eftersom målarsoda kan uppträda en aning frätande så bör handskar och skyddsglasögon användas.

Den som vill köpa livsmedelsgodkänd målarsoda kan finna det i dagligvaruhandeln och på allt-fraktfritt.se. De olika fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är oftast lätta att dosera och återförsluta.