Målarsoda- en effektiv produkt för rengöring

Vattenfritt natriumkarbonat kallas också för målarsoda och är ett effektivt rengöringsmedel som fungerar utmärkt för varierande typer av tvätt. Innan man till exempel vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till stor nytta. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas noga med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så ska svamp användas. Skölj den regelbundet med vatten.

målarsoda livsmedelsskvalitet

Man behöver inte enbart använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen stark alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir matt och medför att ny färg eller tapet får bra fäste. Målarsoda kan alltså användas som rengöring före målning.

För övrigt kan målarsoda fungera bra för att rengöra och blek tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att exempelvis behandla trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat ofta i tillverkningsindustrier eftersom det består av ett starkt alkali. Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på inget sätt farligt om ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock ska man vara noga med att inte få det i ögonen så det kan innebära irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är mycket låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan också produceras konstgjord väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt för att neutraliserar många fläckar och lukt. Det passar bra för all typ av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas en aning frätande så därför bör handskar och skyddsglasögon användas.

Alternativ benämning för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det oftast att köpa i dagligvaruhandeln. På internet finns målarsoda på prisad.se, hembryggning.se (i livsmedelskvalitet) och förväntas dyka upp på all-fraktfritt.se inom kort). Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker. De olika fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är oftast lätta att dosera och återförsluta. Ställ dock krav på att flaskan du inhandlar har en barnsäker kapsyl.