Erytritol

Erytritol istället för socker

Erytritol säljs bland annat som strösöt genom Gert Strand AB. Det är en produkt som passar alldeles utmärkt för bakning men är överlag ett enastående substitut för socker. Ha strösöt över flingorna eller varför inte ha strösöt i te alternativt kaffe.

Produkten finns tillgänglig på burk som består av 500 gram. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Några av fördelarna är att det fungerar som en antioxiant och skadar därutöver inte tänderna. Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Därför passar det perfekt åt diabetiker.

Det räknas som ett kolhydratämne och finns i bland annat druvor, meloner och päron så finns erytritol naturligt. Mer specifikt är erytritol en 4-karbonlinjär sockeralkohol. Den kemiska strukturen har likheter med både socker samt alkohol. 2006 blev ämnet godkänt av EU men tidigare har det funnits i Japan från 1990 och i USA från 1997. Den kemiska formeln för erytritol är C4H10O4..

Dock avviker erytritol från kolhydrater såsom exempelvis stärkelse och socker med tanke på att det inte tas upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. De som alltså strävar efter att förtära en lågkolhydratkost har tillfälle att undfly onödiga kolhydrater genom att inta erytritol.

Kroppen behandlar därutöver ämnet på annat sätt än andra sockeralkoholer. Erytritol tas upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. Det beror på att det är bland den minsta sockeralkoholen som finns. De större sockeralkoholerna blir enbart delvis absorberade i tunntarmen. Det är en av orsakerna till att man kan bli lös i magen. När inte tunntarmen kan bruka all mängd sockeralkohol så slussas nämligen partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ner av bakterier som producerar gaser och fettsyror.

För att producera erytritol Genom att klicka här behöver druvsocker jäsa. Somliga bakterier tillförs och omvandlingen är sedan igång. Erytritol består inte av en enda kalori. Det kan jämföras mot socker som består av hela 400 kalorier per 100 gram.

Det finns en kylande effekt för tungan som både Xylitol och mentol brukar bringa. Erytritol har samma kylande effekt. Det beror på att de kristaller som ämnet utgörs av smälter på tungan. Effekten är helt å hållet ofarlig.

Ingen form av sockeralkohol får finnas i dryck enligt EUs bestämmelser. Att dricka exempelvis läskedryck ses som att det bidrar till en utökad risk att få i sig stora och ohälsosamma mängder socker. Dock är ju erytritol oproblematiskt men likväl följer förbud av erytritol i dryck under samma bestämmelser.

3 år efter framställande bör inte vissa produkter förtäras enligt bäst-före-datum-rutiner. Men till skillnad från exempelvis vanligt socker så har erytritol obegränsad hållbarhet.