Hur fungerar vanligt socker kontra dextros till bryggning?

En central ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det bästa är att inhämta sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning samt vinberedning.

bryggsocker

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortfara en bestående debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del anser att det bara är dextros som gäller ifall man vill få till en aptitlig smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara noga med renligheten, att hålla stadig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att diskutera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt jämvikt genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret samt smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt lite olika åsikter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.

En del menar att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass minimal att det verkligen inte spelar någon roll. tillverkning cider bryggsocker.vinsatser bryggsocker.

Något man måste minnas är att ölet kan få en viss smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strängt till receptet eller köra en egen mix

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och ersätta med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik och metod likaså kommer att manipulera resultatet. Ifall du följer ett recept och därpå får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan erhålla samma goda öl återigen. Ifall du mixtrar en aning efter känsla så kan det bli svårare att repetera samma lyckade konstellation återigen.