Generellt om 5:2 – bakgrund till succen med halvfasta

Nyfiken på 5:2? Ingen har väl kunnat undgå det enorma genomslag 5:2-dieten har fått under det senaste året. En diet som på massor vis använts under århundraden blev plötsligt formulerad, spridd samt uppskattad av allihopa de tusentals som nu provat på och upptäckt de solklara fördelarna med att följa denna väl genomarbetade och okomplicerade diet som blivit allas vår favoritväg till hälsa samt viktminskning. Plötsligen har hela Sverige börjat diskutera kalorisnåla rätter och de enklaste sätten att klara fastedagarna. Vi delar recept i lunchrummen samt inspirerar varandra genom att lägga upp våra nya favoriträtter på Instagram och andra sociala medier.

5:2-dieten har på mindre än ett år blivit en ny svensk folkrörelse, och ett effektivt steg mot ett slankare och mer välmående liv!

5:2-dietens höjning började i Storbritannien 2012 i och med tv-dokumentären Eat, Fast & Live Longer. I dokumentären testar journalisten Michael Mosley att inta 5:2 under nio veckor och lyckas prestera en viktminskning på 9 kg samtidigt som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. korttidsfasta
Succén var ett fakta och dieten som medför två dagar av halvfasta per vecka fick sitt genomslag. Den nu otroligt populära vägen till ett hälsosammare liv har därpå spridit sig till framföralltt ill Sverige och Norge, och här har väl ingen kunnat undvika de mängder av artiklar samt tv-program som uppmärksammat vår senaste trend inom mat och välbefinnande.

Så hur fungerar då den omtalade 5:2-dieten? Och vad skiljer den ifrån samtliga övriga fastor vi provat genom åren? Det här med bantningskurer är ju inget nytt och både vi och våra mammor har väl gått igenom många kålsoppedieter, detox-kurer, fastor och juiceveckor. Varför har exakt denna fått sådant fäste bland svenskarna? För 5:2 har ju minsann slagit igenom både hos män och kvinnor. Jo, det finns en grundläggande anledning.

5:2-dieten är inte svår. Du kommer inte att behöva gå hungrig hela veckan, planering och matlagning är enkel, du behöver inte avstå ifrån middagsbjudningar och du behöver inte sluta inta dina favoriträtter. Fem dagar i veckan äter du exakt vad och hur mycket du önskar. Enbart två av veckans dagar följer du dietens villkor om ett maximalt intag av 600 kalorier. Och effekterna av denna måttliga uppoffring är omedelbara samt slående. Viktminskningen kommer för de allra flesta som testar 5:2 som ett brev på posten. Och det minskade kaloriintaget är hela hemligheten med 5:2.

Periodisk fasta, som 5:2-dieten faller under, kan minska risken för alzheimers då fastedagarna gör att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir de effektivare på att motverka sjukdomar. Blodsockret samt blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner. Därtill sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att lagra fett.

Tillhör du en av dem som provat dig igenom diet efter diet utan att finna något som funkar i längden kan 5:2-dieten vara din långsiktiga lösning på viktproblemen. Likadant är den en simpel väg till viktminskning för dig som inte testat på diet förut och tvivlar på din kapacitet att hålla dig ifrån livets goda. En anledning till 5:2-dietens stora popularitet är väl just att den passar samtliga!

Det tillhandahålls en mycket läsvärd pocketbok skriven av Ola Norrman (författaren som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och simpelt heter 52-dieten. Det som är grädde på moset är att man kan låna denna gratis på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens gå till biblan – man lånar boken via sin PC. De flesta jättedyra sorters böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses bäst med en Läsplatta, typ iRiver. Önskar man köpa så finns pocketboken på allt-fraktfritt.se.