Hunger samt viktminskning med 5:2-dieten

Kommer jag att vara omätt när jag kör 5:2? Ja det kommer du. I alla fall till en början när kroppen ännu inte är van vid fastedagarna. En av de största orsakerna till att vi är aningen större än nödvändigt i det här landet överlag är att vi äter för rejäla portioner. Våra kroppar är inte uppmärksamma på när vi ätit tillräckligt därför att bli mätta. Mestadels slinker det ner en aning extra vid var måltid.

Följaktligen kommer kroppen att bli hungrig när du först börjar med fastedagar. Men det handlar alltså inte om att du ätit för lite för att hantera dagen, utan att kroppen helt enkelt är van vid att få en aning extra. Håll ut och kom ihåg att efter några veckor kommer fastedagarna inte att vara lika tuffa.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss uppemot 85 kg kött per individ och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För bara 60 år sedan låg den siffran på bara 50 kg per person och år. Att dra ner en aning på köttet är en kvick väg mot bättre hälsa. Klicklänk till mer info.

När du börjar med fastedagar måste du själv hitta den rytm och det upplägg som passar dig, dina vanor och din kropp. För en del är det lätt att hoppa över måltider alternativt ersätta dem med dryck, för andra måste fastedagens begränsade kaloriintag spridas ut jämnt över dagens vakna timmar för att inte orken ska ta slut.

Finns det inget man kan göra åt hungern då? Jovisst finns det trick att ta till. Vill du prova att hoppa över morgonmål? En kopp varmt vatten tillsammans med en citronskiva i är ett beprövat knep för att väcka kroppen och kan även dämpa hunger eller sug. Testa också aningen riven ingefära i hett vatten när du känner att din kropp ropar efter något att stoppa i sig.

Välj korrekt dagar att fasta på. Titta efter i veckans schema och avgör vilka dagar du lättast klarar dig på den kalorisnåla dieten. Välj de dagar du har minst fysisk ansträngning och flest chanser till vila om det skulle bli besvärligt. Det är dessutom vanligtvis lättare att laga lämplig mat och motstå onödiga frestelser när du är hemma.

När du sätter ihop din meny ska du tänka på att fylla upp med kalorisnåla nyttigheter som grönsaker och sallad för att rätterna ska bli mättande samt ge kroppen den ork den behöver. Skippa alla tomma kalorier, tacka nej till brödet samt pastan. Dessa produkter ger en falsk mättnad som fort går över, och de innehåller inga näringsämnen som kroppen egentligen tar till sig.

Välj fettsnåla råvaror för att spara in på kalorierna och kom ihåg att när du dessutom skär ner på kalorierna under de “vanliga” dagarna genom att avstå ifrån rena onyttigheter som chips och läsk kommer du också känna dig mindre hungrig under fastedagarna. Men glöm inte att 5:2 ska vara en lustfylld diet, men unna dig inte att falla för frestelserna för mycket.

Kom också ihåg att det är en stor hjälp på vägen mot att få kontroll över sitt ätande att först tillåta kroppen att känna lite hunger för att därefter få uppleva hur lite det i själva verket krävs därför att bli mätt igen, när kroppen väl vant sig av med överflöd samt stora portioner.