Hemmabryggning av vin – en underhållande hobby

Att brygga eget vin är en angenäm sysselsättning som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas med hjälp av allehanda bär och frukter och därjämte genom olika jästekniker och övriga faktorer. Tips: Whisky

En otvetydig fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har gått framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så lätt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju även vanligtvis billigare. Det i sin tur innebär andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i kokkonst. Det är flera som har gastronomisk välbehag över att få använda vin i maten för att höja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på många olika sätt. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar nog på många.

Det är viktigt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allt som ska användas och konrollera att all utrustning är ren samt fungerande. Det är aldrig skojsamt att upptäcka att det saknas någonting när man väl ska börja. För att utföra arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att göra ett arbetsschema.

Därutöver medföljer oftast bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa bör läsas mycket utförligt. Att vara bra förberedd kan nämligen bespara flera förargelser samt fel.

Under bryggandets gång tillsätts varierande mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller ej följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett liknande utomordentligt resultat – alternativt tvärtom, undvika fördärvade smaker.

Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara speciellt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns självklart en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och därtill oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte särskilt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångspunkt av en färdig vinsats. Det genererar en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit en aning mer erfaren kan man börja testa att brygga vin på exempelvis egenplockade bär alternativt frukter.