Lär dig att enkelt brygga vin hemma

Det är inte alls sällsynt att massor folk brygger sitt eget vin hemma. Det är en rafflande bearbetning som ger möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.

Det allra första steget är att organisera processen, och att skaffa ett passande kärl. Reflektera också över vilken variant av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noggrann eftersom det ökar chansen till att erhålla ett bra resultat. Reflektera över vilka bär, frukter eller juice du vill begagna dig av. Det är givetvis något som hör ihop med vilken variant av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att framställa vin på massor olika bär samt frukter.

Om man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det centralt att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär ska inte användas åt bryggningen, och kvistar ska rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket genererar en ökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha sedan i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I nästa del av processen krävs ett instrument som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används till framställningen. Vanligtvis brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noga med att blanda.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Olika jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges oftast hur man måste göra. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är därför att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.

När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ungefär 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det behövs ännu ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man pressa ur den sista saften ur bären.

Mät med ochelemätaren igen för att granska sockerhalten och ifall mer socker behöver tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Vill Du veta mer Klicka Här Vinsatser
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är färdig ska man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet. Häll i ytterligare en aning vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.