Nödvändig utrustning för hemmabryggning

I boken Hemmaframställning av Vin som är skriven av Kjeld Erlandsen så ges otaliga goda tips. Bland annat finns det noggrant beskrivet om viss viktig utrustning. För den oinvigde kan det självklart vara bra att ha koll på en del specifika attiraljer som krävs. Särskilt är det på sin plats att lyfta fram hävert och oechslevikten.

För att förenkla omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert utgörs av två rör, en slang tillsammans med tillhörande slangklämma, för att ha möjlighet att sluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir anpassningsbar åt samtliga jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp ca 5 cm hög som innebär att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.

Häverten ska föras ner ¾ i vinet och sedan ska jäskärlet varsamt lutas innan häverten sänks ner helt å hållet.

Det är betydelsefullt att jämt göra rent häverten efter tillämpning. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan bringa risk att smitta vinet med bakterier. Läs mer om Hemläsk tillbehör

Då och då händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen om de placeras i 70 grader hett vatten. Sedan kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.

En del kanske inte tycker att vissa mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är oechslevikten. Det är en flytvikt som används för att räkna ut mängd socker samt extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser undan utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha förbindelse med botten.

Även ett mätglas är således nödvändigt och ska vara nog stort så att oechslemätaren får utrymme. En tillräcklig volym på mätglas brukar vara 100 ml. Det är viktigt att beakta att det inte hela tiden är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Olika frukter samt bär består av olika mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.