Vin på bär och frukt

Att brygga sitt eget vin hemma har blivit mycket enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser och utrustning. Det är dock viktigt att noga förbereda sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.

Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det normalt att brygga på diverse bär och frukter.

Ifall man använder sig av exempelvis bär så skall de först krossas och blandas med vatten. Det är viktigt att kärlet är noga rengjort inför förjäsning. Tänk på att sålla bort dåliga bär och rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör dessutom vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten bör vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas tämligen mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir vanligtvis fel densitet på provet när det är kolsyra.Besök Jäsrör & Jäslock

Genom att vispa vinet i ett litermått inför provtagning kan man dock få bort en stor mängd av kolsyran. Tänk också på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som likaså påverkar densiteten.

När förjäsningen är klar ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var ordentlig med att inte få med något annat än bara vätska ned i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att få mer smak. Vinet bör jäsa i drygt 2-4 veckor beroende på vilken sort av vinsats det är. Exempelvis så påverkar jästtypen tiden.

Tappa sedan upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ytterligare lite vinsvavla efter en månad och vänta därefter en månad till innan upptappning av vinet.

Var strikt med att skölja ur hinkar samt kärl utförligt efter bruk. Det ultimata är att nyttja oparfyrmerade rengöringsmedel om man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att lägga skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett enormt utbud som hjälper dig att nå målet. Företaget har specialiserat sig speciellt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara simpelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder även mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB säljer även aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som flertal hemmabryggare använder sig av.