Alkoholfri smak av absint från Aromhuset

Nu kan man få smak av den gamla konstnärsklassikern Absint i sitt kolsyrade vatten. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är lätt att mäta upp med kapsyl alternativt doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak och aningen bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

sodastreamer kolsyrat bubbelvatten smakerläskeblaskvichy vattenmineralvatten

Både Van Gogh och Hemingway var kända för att uppskatta Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck innehållande nervgift som sades etablera bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. Somliga anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till vansinne.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som oftast ligger mellan 60-70 % så behöver man inte mycket för att känna sig omtumlad i skallen. Smaken är mycket udda med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som förekommer i receptet – bl a stjärnanis samt malört.

Vanligen blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar samt blir oklar. Att inta Absint rent bränner redigt i halsen, även ifall smaken fortfarande är oerhört god.

Nu kan man få smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens gjord på örtextrakt samt oljor som smakar exakt som den Absint man får på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen eller skapa snurr i skallen. Smaken är kryddig samt eldig med en bitter underton vilket människor med utvecklade smaklökar kommer att värdesätta.

Vill man så kan man prova att blanda en aning av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte enbart till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till olika saker. Just Absint känns som en självklar arom att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar enastående som smakförstärkare i allting från te till grädde samt bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 annorlunda smaker i sitt utbud, allt från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska och klassiska smaker som man kan mixa efter eget sug. Doseringen är busenkel med smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja mäta upp 2 ml essens per liter vatten «Då får man en tydligare smak än det man kan finna i butik.», säger han «Därefter kan man själv bestämma ifall man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid olika tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man handlar i butik idag är oerhört populärt, men Strand anser att valmöjligheten ännu är otroligt begränsad. Allt detta kolsyrade vatten är väldigt klent smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så brett som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta själv och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar även att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad samt beprövad och skiljer sig relativt radikalt från de övriga, mer rena smakerna. Men Strand tror att om man uppskattar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.