Kom billigare undan med Sodamaker istället för Soda Stream

Som ett budgetalternativ till de ledande kolsyremaskinerna på marknaden finns Sodamaker. Sodastream och Wassermaxx är kända märken som står för igenkännande, kvalitet och nostalgi, men deras billigaste modeller finns att köpa för från 500 kronor. Då ingår visserligen både kolsyrepatron och oftast också en extra PET-flaska.

Sodamaker säljs på lågprisföretaget Rusta för så lite som från 149 kronor, därpå tillkommer kostnad för en kolsyrepatron på 198 kronor, och ytterligare 49 kronor ifall man vill ha en PET-flaska i reserv.

När det handlar om huruvida Sodamaker är prisvärd så brukar kommentarer från användare lyda att inte är lika snygg som en dyrare modell, men att den gör jobbet och kolsyrar vatten fullkomligt godtagbart. Hur pass robust den är, är svårt att säga.

Vi är flera idag som älskar kolsyrat vatten, och släpandet av tunga backar, flaskor samt burkar från affären är tröttsamt. Men en personlig kolsyremaskin slipper man detta jobbiga släpande och har ständigt tillgång till kolsyrat vatten hemma i köket.

Dagens kolsyremaskiner har en gaspatron som rymmer 425 gram kolsyra och kan skänka bubblor åt upp till 60 liter vatten. När gaspatronen är slut så byter man ut den mot en ny hos sin återförsäljare, vilket kostar runt 89 kronor. Gaspatroner från Aga samt Sodastream är både tillförlitliga och lätta att få tag på, därutöver håller de nere priserna pga konkurrensen. Det finns också andra kolsyrepatroner, men de är i regel svårare att få tag på.

kolsyrat vatten smakersodastreamersodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Kolsyra är en gas med den kemiska formeln co2, så en kolsyrepatron kan också gå under namnen co2 cylinder eller gaspatron. När kolsyran kommer i kontakt med vatten så formar den små bubblor där koldioxiden stängs inne. Det är just dessa små bubblor som kittlar så härligt på tungan när vi dricker läsk eller mineralvatten. Med en kolsyremaskin kan man personligen besluta vilken mängd bubblor man vill ha i sitt vatten.

Genom att kolsyra sitt eget vatten och framställa sin egen läsk istället för att köpa färdiga produkter bidrar man även till en bättre miljö. Transporterna av kolsyrade drycker släpper ut massor av miljöskadliga ämnen i vår atmosfär, och förpestar luften och vattnet som är så relevant för allt levande. Därutöver blir alla tomma burkar och flaskor till onödiga berg av avfall.

I Sverige har vi otroligt rent vatten. Det är vårt mest kontrollerade livsmedel och står sig väl i jämförelser med de ultimata flaskvattensorterna på marknaden. Vi har dessutom, till skillnad från de flesta andra länder på jorden, ett överflöd av vatten, så detta är verkligen något att ta vara på.

Bäst av allting är att detta kranvatten är omkring 1000 gånger billagare än det flaskvatten vi handlar i affärerna. En liter kranvatten kostar mellan 1-1,5 öre, så trots att det innebär en kostnad att införskaffa en kolsyremaskin och stundtals fylla på gaspatronen så tjänar man in pengarna efter ett tag, ifall man dricker mycket kolsyrat vatten.

Är man mer inne på läsk så blir det med det samma dyrare eftersom läskkoncentraten kostar en del. Fördelen med att göra sin egen läsk med en Sodamaker eller annan kolsyremaskin är, utöver bekvämligheten, att man kan variera sig i näst intill det oändliga.