Mycket reklam har stärkt Soda Stream´s varumärke

Den senaste tiden har Soda Stream gått ut hårt med reklam. Människor handlar mer kolsyremaskiner än någonsin förr och det säger inte lite. Den första kolsyremaskinen för hemmabruk tillverkades 1903 av en engelsman med namn Guy Gilbey. Gilbey fortsatte att spinna på sin uppfinning och så småningom kunde han saluföra sin «Apparatus for aerating liquids» till högklassiga hem. Soda Stream blev senare namnet på hans maskiner, och ännu idag – 100 år senare – går den bäst säljande kolsyremaskinen under samma benämning.

Trots att kungahuset samt andra nobla hushåll hade egna sodastreamers redan på början av 1900-talet, så skulle det dröja till 50-talet innan Soda Stream reklam skulle synas på den kommersiella marknaden. Då började allmänheten så smått få upp ögonen för att kunna kolsyra sina egna drycker, omkring samtidigt som Coca-Cola lanserades i Europa.

Försäljningen gick ändå långsamt. I ett efterkrigseuropa hade flera människor säkert andra prioriteringar och även ifall den unga generationen säkert ville ha kolsyremaskiner så var det, som alltid, föräldrarna som höll i pengarna. Under 70-talet kom vändningen. Soda Streamers började säljas i mängder och än idag förknippas ofta kolsyremaskiner i allmänhet, och Soda Stream speciellt, med 70- samt 80-talsnostalgi.

Kolsyremaskiner används inte endast för att kolsyra vatten, man kan även framställa smaksatt bordsvatten eller egen läsk. Idag är efterfrågan på kolsyrade drycker kolossal och vi är flera som har släpat många tunga flaskor samt backar, till största del fyllda med vatten, hem från butiken, endast för att tvingas kånka tillbaka tomflaskorna för återvinning efteråt.

kolsyremaskin

Idag känns det som ett onödigt slitgöra, onödigt, samt fel miljötänk. Samtliga dessa liter vatten måste ju komma någonstans ifrån och långa är deras transporter. Allihopa utsläpp från lastbilar samt andra fordon kan undvikas, om man upphör lägga pengar på buteljerade drycker.

Men så är ju kruxet att vi gillar vår kolsyra, samt en smaksatt Ramlösa eller Loka är ju godare än normalt, tråkigt kranvatten. Eller? Livsmedelsverket garanterar att vårt svenska kranvatten håller hög och säker kvalitet, vi har tillgång till ett av jordens renaste vatten, direkt i våra kökskranar. Trist att inte ta det tillvara. Med hjälp av en kolsyremaskin kan man göra sitt kranvatten fullt av fräsch kolsyra och med en aning aromer kan man få fram samma goda smaker som de man älskar i sin Ramlösa.

Fördelen med att smaksätta sitt eget bordsvatten är att man kan få det ännu godare genom att man personligen kan besluta hur mycket alternativt lite smak man vill ha i. Aga saluför bordsvattenaromer, liksom Aromhuset, som har mångårig erfarenhet och stort utbud av smaker. Är man mer inne på läsk så producerar Soda Stream själv essenser, men det lite mer svårhittade märket Sonjo, har ett större utbud på den svenska marknaden.

Soda Streams största konkurrent i Sverige är Wassermaxx från Aga. De producerar liknande produkter och när Wassermaxx vinner gällande lite lägre priser så vinner Soda Stream på sitt namn samt sin erfarenhet. «Get busy with the fizzy» var en klassisk och lyckad Soda Stream slogan under 80- och 90-talen. Soda Stream reklam har sannerligen varit verkningsfull, och den håller än idag.