Pigga upp arbetsplatsen med fräscht, smaksatt vatten – fullkomligt utan socker!

Anställda på arbetsplaster får i allt högre utsträckning tillgång till vattenautomater med fräscht samt kylt vatten. Det är en minimal investering som skänker friskare samt alertare medarbetare som även orkar prestera mera.

Vi består till mellan 60-70 % av vatten, det är en väldigt generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp och ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet konstant påfyllning. Vi ska inta åtminstone 1-2 liter vatten om dagen och ännu mer om vi tränar eller på annat vis aktiverar våra kroppar. Värme och stress medför även att vi måste inta mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker såsom te och kaffe är vätskedrivande vilket även gör att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten bara för att de måste ha sitt uppiggande kaffe varje dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en slö och sömnig och försämrar ens förmåga att fokusera samt prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det medföra huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter enbart några dagar utan vatten blir hälsotillståndet otroligt allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock enkelt att bota vätskebrist genom att helt enkelt inta mer vatten.

sodavatten smakersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Vattnet i kroppen fyller flera funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare samt smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster om vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar ständigt genom svettkörtlar, andningsånga samt urin.

Cheferna i Sverige har insett värdet av att ge sina anställda tillgång till friskt, gott och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och ofta även en kolsyrekran för alla de som tycker om bubblor i sitt vatten. Det blir en hälsosam samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor på samma gång som man friskar upp sig med lite vatten.

Som privatpersoner köper vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har minsann blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken består av socker alternativt sötningsmedel och nu har man också anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i utbudet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple samt granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna speciellt för att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom till en liten plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker till en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ungefär 58 liter vatten om den doseras enligt anvisningarna.