Soda Stream Design bäst i Soda Streamer test

I ett Soda Streamer test som tidningen Råd & Rön genomförde i nr 10 2007 stod Soda Stream Design som vinnare. Man menade att Soda Stream Design var överlägsen sina övriga medtävlande både vad gällde design samt användarvänlighet.

Det har de senaste åren pratats en del om hur transporterna av buteljerat vatten påverkar miljön negativt och troligen är det därför försäljningen av kolsyremaskiner ånyo tagit enorm fart sedan 90-talets dvala. Många har även nostalgiska minnen från Soda Streams glansdagar på 80-talet, då samtliga trendiga hushåll skaffade kolsyremaskiner och gjorde sin egen läsk.

smakessensersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Idag är det de mer miljömedvetna hushållen som skaffar kolsyremaskiner, men även de som själva vill prova fram gott bordsvatten samt läsk. Med annorlunda aromer och essenser kan man skapa sina egna favoritsmaker och utbudet av smaker är ganska stort.

Soda Stream framställer sina egna smaker, likaså Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx och har specialiserat sig på kolsyra. Ifall man letar lite mer så hittar man Aromhuset som har spenderat 35 år med att bl a producera goda bordsvattenaromer utan vare sig socker alternativt sötningsmedel. Sonjo har på licens av Pripps fått lov att producera originalsmakessensen Champis bland många andra intressanta smaker. Saftföretaget Bob gör goda läskessenser som dock innehåller en hel del socker.

Att göra sin egen läsk är kul och att kunna göra det och samtidigt uppleva att man utför en prestation för miljön känns härligt. När det innefattar smakerna så finns det, som jämt, delade meningar om vad som är godast. Det ultimata är att producera sitt eget Soda Streamer test och upptäcka sina egna favoritsmaker.

Soda Streamers har tillverkats sedan vårt förra sekelskifte, först var det en lyxig attiralj i rika hushåll, men under 80-talet fanns det en kolsyremaskin i vart och vartannat hem. Med andra ord har Soda Stream haft gott om tid på sig att utvecklas till de maskiner vi kan inhandla i dag. Konceptet är någorlunda lätt, man skruvar på en co2 cylinder i maskinen som därpå släpper ut kolsyra i en PET-flaska på användarens kommando.

Då allt fler köper egna kolsyremaskiner tillkommer även fler och fler producenter, Soda Stream leder förvisso ligan men största konkurrenten Wassermaxx från Aga är en värdig tvåa. Man följer varandras innovationer och strider om kunderna med hjälp av olika designs och prisvärdhet. Soda Streams Penguin är exempelvis den enda kolsyremaskinen som har glasflaskor istället för plast alternativt metall, och det är en karakteristisk detalj som många kunder uppskattar.

Kolsyreflaskan man får med när man handlar en kolsyremaskin kommer normalt från Soda Stream eller Aga, denna ska man inte slänga bort när den tar slut utan lämna tillbaka till sin återförsäljare mot en ny till reducerat pris. En ny patron kostar runt 235 kronor och ett inbyte under än 100 kronor.

Kolsyran blir till gasbubblor fyllda med koldioxid när den kommer i kontakt med vatten, det är de små bubblorna som läskar så skönt i strupen när man dricker läsk alternativt mineralvatten. I Råd & Röns Soda Streamer test från 2007 tippades sodastreamern bli årets julklapp, vilket den inte blev, det blev istället GPS-mottagaren, DN menade dock i efterhand att Soda Streamern bestämt låg på topp-fem-listan.