Somrig smak av jordgubbe till ditt kolsyrade vatten – kalorifritt med Aromhuset!

Jordgubben är kanske vårt allra mest älskade sommargodis, tillsammans med grädde alternativt glass en het sommardag finns det ingenting som kan konkurrera. Vi odlar, plockar samt köper dessa röda små juveler med mycket möda och emellanåt tämligen dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke eftersom det är mer än bara den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så väldigt efter, det är hela känslan av sommar, avslappning samt nostalgi som jordgubbarna för med sig.

sodavatten

Det är en intressant frukt – jordgubben – eftersom man normalt tar den för att vara ett stort bär, vilket i själva verket inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock vanligt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.

Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre annorlunda sorters smultron från tre olika kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron samt Europeiska parksmultron som man under 1700-talet odlade fram denna hybrid som kvickt blev omtyckt och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev fort en uppskattad del i vår flora.

I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det på samma gång mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en självklar plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.

Man kan använda jordgubbarna till mycket. Givetvis är de fantastiskt goda att äta enbart som de är, med aningen socker på, tillsammans med grädde eller en klick vaniljglass… Men jordgubbar är även poppis att lägga på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt eller smoothies med mera, med mera.

Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser härligt somrigt och inbjudande ut. Ännu godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet tillsammans med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk och somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av samtliga.

Aromhusets essenser innehåller inget socker samt inga sötningsmedel, därtill är de helt fria från färgämnen och onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter endast några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får underbar smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får bibehålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ca 2 ml essens av Jordgubbe är lagom åt en liter kolsyrat vatten, men man kan naturligtvis ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset innehåller 30 ml arom.

Aromhusets Jordgubbe kan användas också till övrigt. Ska man göra en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde samt annat läckert så kan man ha lite av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att skänka tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Gör man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe med hjälp av Aromhusets essens, också är det smakligt i filmjölken, yoghurten eller som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.