Bli av med mossan med hjälp av en mossrivare

Nej, man kan inte få dän all mossa som finns i trädgården med mossrivare. Mossa på stenplattor kan man ju inte riva dän med en maskin som är till för gräsmattan och således så kan det vara klokt att se på en lösning som kan funka universellt i trädgården.

ejektordunk

Mossa i gräsmattan vad göra?

Låt oss observera lite närmre på det där med att röja mossa…

Mossrivare mot mossa som sitter djupt i gräsmattan

Mossan sitter minsann ej så djupt. Gräset har ett djupare rotsystem så man behöver inte ängslas för att mossrivare skulle eliminera gräset tillsammans med mossan. Men det ser ju icke så snyggt ut efter att man har rivit bort eländet. Gräset blir plötsligt kalt och man får fläckar där mossan en gång satt.

Med mossa i gräsmattan vad göra är det flera som undrar och mossrivning kan kännas som det bästa svaret då den handgripligen innebär att man får undan stora partier mossa. Det kan helt enkelt kännas tillfredställande att inhämta ihop stora högar av mossa i en skottkärra men det betyder icke att detta är den bästa mossbekämpning som finns. Mer detaljer: På denna sajten järnvitrol.

Bättre sätt att förinta mossan på

Det finns andra sätt att röja mossa på. Man kan till exempel använda sig av järnsulfat och vatten (100-200 gram till 10 liter vatten) för att eliminera mossan. Det här kommer inte att förgöra ogräs i gräsmattan men mossan kan man bli av med utan att riva. Mossan kan enbart ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset.

Den som väljer att tillämpa järnsulfat mot mossan ska dock fundera på att man även tvingas gödsla för att få ultimata resultat. Detta fastän järnsulfatet är ett näringsämne för gräs som skänker grönare gräs.

allt-fraktfritt.se finns en spridarbom till vattenkanna så kan fort kan vattna ut järnsulfatblandningen. Där finns även en “ejektordunk” på 2,5 L som kopplas på trädgårdsslangen.

Järnsulfatblandning 200-250 g + vatten i volymen 1 liter fylls i dunken. Trädgårdsslangen kopplas på och så sprutar man gräsmattan, koncentratet i dunken späds ut 20 ggr. Fort och jätteenkelt, funkar också med Fulstopp.

Välj en metod som medför ett helhetstänk

Oavsett om man väljer att avverka mossan med mossrivare eller ifall man föredrar järnvitriol (ett annat namn på järnsulfat) mot mossa så ska man tänka på att jämt arbeta med en helhetsmetod. Det är sällan så att en sak kommer att ge en förtjusande gräsmatta. Man måste uträtta lite mer än plocka dän mossan.

För att gräset skall övermanna mossan så behöver det gott om näring och det behöver likaså vara tjockt. Det här gör man genom att gödsla, så mer gräs, samt givetvis också genom att få bort ogräs.

Om du ser på en procedur för att få dän mossan i trädgården och inser att den har flertal skilda punkter som förvisso kräver mer arbete men som tyder på att man här tittar på mer än själva mossan så har du sannolikt hittat rätt

Var därpå envis och vik inte från metoden! Detta är ett misstag som flertal gör för att sedan klaga på att det inte fungerade. Med tiden så kommer det att fungera med mossrivning såväl som med andra metoder.

Sprider man mossan i trädgården med mossrivaren?

Du måhända har hört att man minsann sprider mossans sporer med mossrivaren och det stämmer. Man kan få en händelse där man får mer mossa än tidigare för att man med mossrivare sprider sporer över hela gräset. Det är alltid bra att röja I kombination med att tillämpa järnsulfat.