Inomhus med järnvitriol? – Vad bör man tänka på?

Förvånas du när du hör de som säger att det behandlat golv med järnvitriol inomhus? Det möjligen låter en aning onormalt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat samt vatten för att behandla gräsmattan mot mossa eller en blandning som är till därför att vårda och färga husväggar och andra träpartier utomhus.

järnsulfat mossa

Har man trägolv samt trämöbler som kan behöva behandlas så är det sannerligen inte så dumt att ta till järnvitriolen. Det enda som man skall överlägga är hur man ska uträtta jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte allihopa som gillar den kulör som uppstår då man behandlar en fasad med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste mixa till den färdiga färgen. Man möjligen får tillägga såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Sedan så kan man behandla golv, vägg alternativt möbel med en vanlig pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med möjlig lackning alternativt annan ytbehandling.

Det man ska fundera på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som besvärlig ifall man andas in det i alltför kraftig mängd. Det är angeläget att man har god ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det självklart även relevant att planera arbetet på korrekt sätt. Beskydda golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns gott om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är också att tillråda.

Är det farligt att arbeta med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en fullständig produkt så kan den ha en försiktig frän doft men den ska inte vara riskfull.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till flertal olika saker som behandling av mossa i gräsmatta och på tak och även inom medicin. När du behandlar trämöbler alternativt trägolv med järnsulfatet så kommer det att inträffa en reaktion som gör att järnsulfatet därefter sitter hårt i träet.

Behandlar du på korrekt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det verkligen intet att oroa sig för. Med ett skikt av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Klicka här nu för mer data järnfosfat.

Behandling av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju också behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det minsann flertal som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten samt diskmedel och därpå så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att införskaffa billigt i olika storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns även smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte ovanligt att se att träet har blivit mörkare. En del anser att det här är hur fint som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inne medan andra alls inte gillar färgnyansen. Innan man testar på en möbel kan det vara idé att testa på en träbit.