När våren kommer kan man bli tvungen att rensa mossa

Det finns de som beskriver mossa som fluffig samt bedårande, och visst, ifall man tänker sig fina John Bauer teckningar samt djupa skogar så kan det väl vara vackert med mossor, men i trädgården så ser vi helst att mossan håller sig undan.

Nu är det dock rätt vanligt med grön mossa och andra typer av mossa i gräset samt på andra platser i trädgården och därmed så är det angeläget att betänka på hur man på ett effektivt sätt kan bli av med detta naturliga inslag.

få bort mossa i gräsmattan

Ska man ta bort mossor eller låta de bli kvar i trädgården?

För flertal så är det helt självklart att man ska ta bort mossor som får grund i trädgården. Dessa må vara mjuka att gå på men vill man ha bra gräs så måste man avverka mossa. Detta gör man enklast med ett bra mossmedel. Här är järnsulfat på gräsmattan att förespråka eftersom det här är ett naturligt medel, ger gräsmattan näring samt påverkar gräset på ett gott sätt.

Man kan självklart också arbeta med moss-riv men ifall man inte börjar med att först döda mossan med järnsulfat, alternativt järnvitriol som det även kallas för, så kan det vara svårt att segra mot mossväxten. Man tvingas döda mossan först innan mossrivning, annars sprider man endast den.

Vill du ha ett fint gräs så ska du eliminera mossorna, men om du föredrar en naturtomt så är det ju bara att låta mossa och lavar hållas så att din tomt till sist ser ut som en del av skogen.

Mossa som sätter sig på trä, sten samt tak

Mossan sätter sig inte endast i gräsmattan och då man blandar järnsulfat och vatten (100-200 g till 10 L vatten) så kan man passa på att spraya på stengångar och andra platser där stenarna sakta men bestämt täcks av ett grönt eller brunt växtlager. Järnsulfatblandningen kan färga vissa ljusa stenplattor, då använder man Fulstopp alternativt Bensaltensid istället. Mer tips: På den här sajten weibulls.

Då man ska vårda andra delar av trädgården samt utemöbler av trä så kan man välja särskilda mossmedelsprodukter, Bensaltensid utspädd 32 gånger eller Fulstopp är måhända det bästa. Järnsulfat tak mår förträffligt av kommer förstås i förpackningar som är tänkta för den här typen av hantering.

Även ifall de olika mossmedlena innehåller detsamma, alltså järnvitriol samt vatten, så kan de ha lite olika utformning. Med tanke på det här så är det intelligent att välja en produkt som är tänkt för den yta som ska behandlas och att man använder sig av rätt järnsulfat dosering när man blandar järnsulfat med vatten, för att få den önskade effekten.

Enklare behandlingsmetoder för att bli av med mossväxt

Då mossan ska dän så kan man få en massa arbete beroende på den förfaringssätt som man väljer. Det kan bli tungt att röja mossa och har man en otymplig vattenkanna så är det heller inte så komfortabelt att sprida järnsulfat och vatten över grön mossa som spritt sig över hela trädgården.

allt-fraktfritt.se finns järnsulfat att handla billigt samt 2 smarta tillbehör. En spridarbom som är 62 cm bred och passar på vattenkannor, man vattnar ut järnsulfat kvickt.

Samt en än smartare ejektordunk där man fyller järnsulfatblandning 200-250 gram järnsulfat per liter vatten, kopplar vattenslangen samt sprutar gräsmattan. I munstycket blandas järnsulfatkoncentratet och vatten så att koncentratet späds ut 20 gånger.

Det går att processa på enklare sätt med smarta mossmedel som dödar mossor utan att utgöra en fara för miljön. Tänk även på att rusta arbetet på rätt sätt. Tänk på att nyttja skyddsglasögon under behandlingen.