Sockerfri liköressens med smak av White Cacao

Gert Strand AB lanserar en ny spännande sockerfri liköressens som heter White Cacao (vit Cacao). Färdigblandad likör ges en len och rund smak av choklad tillsammans med en söt doft från kakao.

Det är både smidigt och lätt att mixa sin egen likör och processen går förhållandevis kvickt. Det är på så vis en okomplicerad typ av hemmabryggning som är lätt att komma igång med. Det krävs dessutom ingen avancerad utrustning. Resultatet av att tillverka sockerfri likör är otrolig eftersom det sockerfria alternativet blir minst lika söt i smaken som vanlig likör.

Den som verkligen enbart vill ha likör med smak av White Cacao utan bismaker bör blanda essensen ihop med okryddat brännvin som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vanligvis brukar likörer ha en alkoholhalt mellan 15 % – 25 % men vill man ha rejält kraftfull likör kan man med fördel blanda essensen med vodka. Skulle man ändå mixa essensen med någon typ av redan kryddad sprit måste man räkna med konkurrerande smaker, men det är absolut inte uteslutet att man på så sätt kan påträffa fantastiska smakkombinationer.

Men varför sockerfri likör? Och är det ens möjligt med sockerfri likör med tanke på att drycken är välbekant för sin karaktäristiska sötma.? Det finns många skäl till varför det är bra med sockerfri likör. Framförallt är det ett bra alternativ för de diabetiker som längtar efter att obehindrat njuta av likör. Ingrediensen som ger sötma i Gert Stand ABs sockerfria essens är istället sukralos. Det är ett syntetiskt ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Det var först 1976 som ämnet framställdes men inte förrän 1994 som det blev godkänt sötningsmedel inom EU. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.

Sukralos är fritt från kalorier vilket passar bra för de som är mån av vikten. Ämnet är vattenlösligt så därför lagras det inte i den organiska vävnaden hos människan. Till diabetikernas fördel så är det kvickt som sukraloset utsöndras i kroppen utan att brytas ned. På så vis hålls kroppens sockernivå jämn eftersom ingen energi tillförs.

Färdigblandad likör kan drickas som den är antingen med eller utan is, eller så kan den användas till att blanda drinkar. Det finns mängder av varianter på drinkar som innehåller White Cacao.

Att blanda den sockerfria essensen går till på så vis att man häller i den i en innehållslös flaska som rymmer 75 cl. Därpå häller man i tre fjärdedelar valfri alkohol och skakar flaskan ordentligt. Den resterande mängden av spriten ska därefter hällas i och skakas ordentligt ännu en gång. Dock rekommenderas inte att man dricker likören direkt utan den bör helst stå några dagar. På så sätt förenas smakerna på bästa möjliga vis. Det resulterar i att likören blir ännu mer godare samt än mer smakrik.

Då och då kanske man bara vill blanda till ett smakprov. Då går det bra att blanda en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.