Absinthe Alkohol, Bara en drink alternativt en legend?

Många folk antar att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som alkohol alternativt sprit framförallt eftersom det ej är buteljerat med tillsats av socker.

En numera nästan utsuddad barriär säger att en likör är alkohol med tillsats utav socker och smakämnen – och då börjar antagligen nära nog all sprit som saluförs nu kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle anlända på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en strong växtbaserade sprit som destilleras med malört samt anis, men är oxå bekant för att äga övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens nickname Artemisia absinthium.

Absinthe sprit finns i flera annorlunda typer.

Dess vidareutveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att sedan spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du antagligen förstår, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, typ vin är nu, samt de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt och begagnade mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en utav dessa billigare sorter som innehöll lite alternativt noll anis, fänkål alternativt någon utav de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt öka poopulariteten för absint och bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

När alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en absinthe 35 thujone.

Det är även några betraktas som “special absint” som är helt unik och annorlunda.

Det är många legender och myter kring absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) har en smaragdgrön kulör.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen på grund av fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög förbrukning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.

Antagligen det är därför det fick så mycket beröm utav bohemiska varianter samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Man kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen utav drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och ganska inom kort sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna människor förstörde för alla andra.

Det fanns flertal planerat dråp som var kopplade till konsumtion utav absint precis runt 1900, det mest berömda är de Lanfray morden vari en man dödade först sin egen familj och därefter sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därefter.

Även om det fortfarande minsann ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den kända gröna drycken växer nu i folkgunst igen.

Nu när du innehar lärt dej några spännande information om absinthe, kommer jag bevilja dej själv avgöra om det blott är en annan dryck, alternativt antagligen mer av en legend.

Med det växande folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och se om historien upprepar sej.