Absinthe Sprit, Blott en drink eller en legend?

Title=Absinthe Alkohol, Endast en drink eller en legend?
Tags=absinthe alkohol, absint alkohol
Category=1
UserCategories=absint|absinthe|sprit|alkohol|drycker|tips|nyheter|blogg|uncategorized
Content=Flera personer tror att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit eller alkohol i huvudsak därför att det inte är buteljerat med tillsats av socker.

En numera nästan utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – och då bör antagligen närapå all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en mäktig växtbaserade sprit som destilleras tillsammans med malört och anis, men är även känd för att ha andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens benämning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i flera olika versioner.

Dess utveckling påbörjades i slutet av 17-talet i Schweiz för att sedan spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du troligen begriper, var kvaliteten på de skilda märkena väldigt varierade, lite som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde vanligtvis ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dem billigare sorter som innehöll en aning eller ingen anis, fänkål eller någon av de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och speciellt den franska var ansvariga för att kraftigt öka poopuläriteten för absint och ansågs vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”.

Det finns också några betraktas som “special absint” som är fullkomligt originell och avvikande.

Det finns många legender och myter om absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) har en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, troligen på grund av fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Snart såldes det både såsom en huskur samt en aperitif.

Den hade en speciell verkan på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Flera trodde att rejäl förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld samt depression.
Kanske det är för den skull det fick så mycket lovord av bohemiska personer och konstnärer såsom Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den omtalade holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, speciellt med bohemiska författare och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde dessutom efterfrågan, och tämligen snart sjönk priset så att alla drack den.

Det varade tills några galna personer förstörde för samtliga andra.

Det fanns flera mord som var kopplade till förbrukning av absint precis kring 1900, det allra kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och sedan sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flertal andra länder följde kort därpå.

Trots att det ännu faktiskt ej är lagligt i USA så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet återigen.

Nu när du har lärt dig en del intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv fastställa om det endast är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det ökande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och observera om historien upprepar sig.
Date=Range
Date1=2016-03-01
Date2=2016-04-30