Erytritol

Erytritol – ett enastående sockersubstitut

Kolhydratämnet erytritol finns naturligt i bland annat meloner, päron och druvor. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska struktur har likheter med både socker samt alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som exempelvis socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är således lämpligt för den som vill äta en lågkolhydratkost och undslippa de onödiga kolhydraterna.

Erytritol produceras genom att jäsa druvsocker. Genom att addera vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är fullt naturlig.

Därtill innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är briljant i jämförelse med vanligt socker som består av 400 kalorier per 100g.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kall. Det är dock en helt ofarlig effekt som påminner om samma kylande effekt som Xylitol och mentol har.

Intag av erytritol medför inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. Därför passar erytritol mycket bra åt diabetiker.

En klar styrka med erytritol Finns här är att kroppen behandlar ämnet på annat sätt än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns vetskap om så tas den upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de endast delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ner av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan leda till lös mage.

Enligt EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol finnas i dryck med tanke på att det finns en utökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så tvingas ämnet innefatta samma lagstiftning.

Erytritol bör inte intas 3 år efter framställning om man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under flera varierande varumärken. Bland annat som Strösöt genom Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar utmärkt åt bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Erytritol skadar ej tänderna och fungerar därtill som en antioxiant.