Finns det något fungerande medel mot artros?

Den som plötsligt var morgon märker av uppenbara besvär med stela leder kan ha drabbats av artros. Om man får det konstaterat att man har artrosen i en speciell del av kroppen eller måhända på flera ställen så undrar man förstås ifall det finns medel mot artros som funkar.

Det kan kännas en aning tråkigt att man idag inte kan bota artros men det här betyder inte att man kommer att behöva leva med stelhet och ont för resten av livet. Ju förr man kan konstatera att man har sjukdomen desto bättre. Med rätt medicin för artros så kan man både lindra värk och bromsa utvecklingen av artrosen så att man åtminstone inte blir sämre.

glykosamin bild

Medel mot artros som fungerar

Om det har gått långt så kan man behöva kraftiga mediciner som ger smärtstillning och som också är antiinflammatoriska. Den här typen av medel mot artros är inget som man kan hålla på med hur länge som helst och det bästa är ifall man redan från start kan använda sig av säkra kosttillskott som består av ämnen som kommer att hjälpa brosktillväxten och dessutom ge lindring av värk.

Det finns som sagt inget artros botemedel men det finns gott om naturliga läkemedel mot artros. Ett exempel på detta är glukosamin som bevisat funkar för att smörja leder och ge lindring. Man kan också ta glukosamin msm preparat som kombinerar svavel med glukosaminet vilket kan ge än bättre verkan. Man kan ta msm och glukosamin var för sig, tillsammans.

I korthet kan man då säga att msm kraftigt minskar förslitningen, lindra värk och bygger upp lederna. Glukosaminet, som med ålder tillverkas i för liten mängd av kroppen, omvandlas (efter 3 veckor, det är därför det står “verkar inom 3 veckor” i reklamen) till ledsmörjvätskan hyalonsyra. När ledvätskan är på plats och det inte längre är brist på ledvätska slutar det göra ont, eller i varje fall minskar atrosvärken.

Korrekt dosering och tålamod

Har man ont i kroppen så kan det vara svårt att ha tålamod och den omedelbara lättnaden som man får med tyngre droger kanske lockar. Men det är angeläget att tänka långsiktigt. Idag så drabbas både unga och gamla av artrosen i skilda kroppsdelar och det är betydelsefullt att man får en behandling av artros som är långsiktig och säker. Både msm är ämnen som skall och måste finnas i kroppen, det är endast för lite vid hård belastning, träning eller pga. ålder alternativt mathållning.

Med naturliga medel mot artros så skadar man inte kroppen men här gäller det att ha tålamod. Tar man glukosamin tabletter så “ska” det ta åtskilliga veckor före man ser resultat och då kanske man får intrycket av att medicinen inte funkar. Det är för lite ledvätska och processen tills glukosamin omvandlats till hyaluronsyra tar ca 3 veckor

Det gäller att erinra att man inte fullkomligt kan bota artros och följaktligen så kanske man jämt kommer att känna viss stelhet och stundtals värk. För att kosttillskotten ska få större effekt så kan man rusta kroppen med träning och dessutom se över hur man belastar de leder som har drabbats av ledsvikten. När andra muskelgrupper kan gå in och stötta så blir påfrestningen på den utsatta leden mindre och det är också ett bra sätt att vårda artrosen på.

Glukosamin såldes förr som atros kosttillskott och naturläkemedel men är idag registrerat som atros läkemedel och har hamnat på apotek till enorma priser. Flertal handlar därför Glukosamin för djur. Vad man inte vet är att för dessa produkter gäller andra stadgar under Jordbruksverket.

Det finns ett undantag, Gelest glukosamin för djur tillverkas under full livsmedelskontroll i kontrollerade livsmedelslokaler av skolad livsmedelspersonal. Glukosaminet är både food grade och pharma grade, tillverkat och packat med livsmedelskontroll och Egenkontroll under tillsyn av myndigheten i Svedala. Av den enkla anledningen att samma produkt säljs i England, Tyskland och andra EU-länder som kosttillskott för folk. Bara etiketten skiljer. bra glukosamin till hund.

Bästa artros medicinen

I och med att det finns lite olika preparat och medel mot artros så kan det löna sig att prova sig fram. Kombinationer kan också vara smarta men kom ihåg att ge det hela tiden som krävs för att verkligen utvärdera om en viss artros medicin funkar eller inte. Glukosamin är ett rätt så säkert kort såväl som strandnypon samt musselolja (glukosamin är den rena produkten), men det finns mycket mer att upptäcka och utvecklingen går framåt varpå vi får nya intressanta medel mot artros.