8 Skäl att börja fasta med 5:2 metodens halvfasta

•Viktminskning samt självförtroende – Att göra sig av med överflödiga kilon är inte endast gott för hälsan utan även för ditt självförtroende. Att uppfatta sig bekväm i sin kropp är den snabbaste vägen till att dessutom andra ska uppfatta dig som en självsäker samt stabil människa och har du gått runt och mått dåligt av dina extrakilon kan en viktminskning, oavsett hur liten den är, vara steget på vägen till ett bättre självförtroende på alla plan. Du bevisar för dig själv att du kan vara den individ du vill vara. Och det hänger inte enbart på midjemåttet, men det kan vara en bra start.

•Ny ork och lust – Det är ett komplicerat moment 22 att ta sig ur, de där extrakilona vi samtliga släpar runt på då och då. Orken att ta tag i träningen finns inte riktigt där och kilona tenderar att öka snarare än reducera. Men kommer du enbart igång på ett plan är det oundvikligt att även orken och lusten återkommer på andra plan. Några tappade kilon ökar viljan att vilja ta också nästa kliv, att börja med träningen skapar endorfiner som förbättrar ditt humör, och innan du vet ordet av har du inte enbart tappat ett par kilo utan dessutom hittat en ny livsglädje på vägen.

•Nytändning i köket – Vi fastnar samtliga i gamla vanor i köket, håller oss till råvaror vi känner till och rätter vi känner till hur vi lagar. Att arbeta efter nya kostregler kan ge oss vidgade vyer samt en nytändning bakom kastrullerna. Så småningom ser din kundvagn inte alls ut som du är van vid när du kommer till kassan i matbutiken.

•Blodsockerutjämning och insulin – En omedelbar effekt av fastedagarna visar sig i din blodsockerproduktion. När blodsockret i kroppen jämnas ut och håller sig på en stabil nivå försvinner mycket av sötsuget vi vanligtvis kämpar emot. Kroppen producerar också mindre insulin och det gör att fett inte lagras lika lätt.

•Minskad risk för sjukdomar – När kaloriintaget minskas stressas cellerna att ställa om till reparation samt nyproduktion snarare än uppbyggnad i kroppen.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per individ och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För bara 60 år sedan låg den siffran på enbart 50 kg per person och år. Att dra ner en aning på köttet är en kvick väg mot bättre välbefinnande. Bra sajt. Då ökar även cellernas potential att hantera sjukdomar och mycket tyder på att periodiska dieter kan förebygga till exempel alzheimers.

•Nya vanor är ett nytt liv – Alla fastnar vi i gamla hjulspår som kan vara svåra att ta sig ur. Att ändra på enbart en av livets alla variabler, exempelvis kostvanorna, leder ofta till en snöbollseffekt och plötsligt får vi ny lust och kraft att ändra vårt liv och kan se världen med nya ögon.

•En diet för ett bra liv – Att ägna dig åt diet behöver inte innebära att du är tvungen att sitta hemma och äta kålsoppa när andra är på fest. Med hjälp av 5:2 kan du äta som du vill fem dagar i veckan. Du väljer själv vilka två dagar som är fastedagar och behöver inte tacka nej till trevliga middagar samt läckra efterrätter övriga dagar.