Så kommer du igång med 5:2-metoden

Det är lätt att komma igång med 5:2-dieten! Du behöver inte tömma kylskåpet på frestelser – du får ju äta dem! Du behöver inte heller investera i några nya produkter alternativt lägga upp ett kost- och träningsschema så knepigt att det fyller kalendern. Enbart två dagar i veckan måste du sätta av åt din nya satsning på att gå ner i vikt, så är du omedelbart igång med din diet.

Starta med att välja ut en vecka som lämpar sig fint för att påbörja en ny vana. Eftersom fasta, trots att den endast pågår i en dag, påverkar din ork är det vettigt att välja en vecka då du har några lugnare dagar att utse som fastedagar.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per människa och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan låg den siffran på enbart 50 kg per individ samt år. Att dra ner lite på köttet är en snabb väg mot bättre välbefinnande. Klicka här för mer info. Tänk på att dina fastedagar kommer att upplevas tunga i början, men glöm inte bort att din kropp snart kommer att vänja sig vid din nya livsstil.

Gör din hemläxa innan du påbörjar dieten. Läs på om vilka effekterna dieten kan få och gör upp en plan för hur du ska hantera fastedagarna ifall de visar sig vara jobbigare än du anat. Tala om för din omgivning att du fastar, du kommer att få både förståelse och goda tips av dem.

5:2-dieten har blivit så populär att du säkert har arbetskamrater som redan har testat och kan hjälpa dig på vägen!

Gör en matsedel för dina fastedagar. Läs massor recept och plocka ut de som inspirerar dig mest. Möjligen är det de som påminner mest om hur din kost ser ut idag, kanske känns det mest spännande att testa på nya råvaror som du inte brukar använda. Med ett klart upplägg för fastedagarna är du förberedd att låta 5:2-dieten göra entré i ditt liv.

Handla intelligent. Nya råvaror som du inte vet hur du ska använda ligger helst och blir dåliga i kylskåpet. Köp inte mer än du behöver i början så håller du onödiga kostnader samt matspill på en miniminivå. Du kommer att notera att dina vanor även på de “vanliga” dagarna ändras efter ett tag och då kan du också börja shoppa på annat sätt i matbutiken.

Sätt en trend. Är det du som står för matlagningen för hela hushållet så gör dig inga otjänster genom att strula till det. Låt familjen ansluta sig till dina nya vanor, men utan kaloribegränsningen. Laga samma mat till dem som till dig själv, men låt dem inta hur stora portioner de vill, så slipper du sukta efter onyttigheter som står där på bordet under tiden du känner dig oinspirerad att äta din sallad. En smaskig sallad är en enastående middag för hela familjen!

Ge inte upp när du vacklar. 5:2 är en anpasslig diet. Gick det inte som du tänkte med veckans fastedagar? Men lägg om schemat i sådana fall! Det är aldrig för sent att ta igen en dag och en missad fastedag kommer inte att förstöra din diet. Nästa vecka går det bättre och så småningom kommer denna nya vana kännas som den naturligaste sak i världen.

Förmodligen får du även en välbehövlig skjuts när väl kilona börjar rasa och det gör de oftast relativt hastigt.

Det finns en väldigt unik pocketbok av Ola Norrman (han som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Vad som är en bonus är att man kan låna denna online på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens åka till biblan – man lånar via sin dator. Nästan alla jättedyra sorters böcker kan lånas – avgiftsfritt. Läses enklast på en eBokläsare, typ iRiver. Önskar man köpa så finns boken på allt-fraktfritt.se.