Gör saft och sylt av sommarens frukt och bär med vinsyra

En del ser vinsyran som en antik sak men faktum är att den fortfarande köps flitigt i matbutiker online samt lokalt. Man kan nyttja sig av vinsyra eller citronsyra för att bevara och förmedla en bättre smak. Askorbinsyra kan användas på samma sätt men många menar att vinsyran är ett bättre val eftersom att den har ett lägre PH.

Dags att producera sylt och saft samt att bevara med vinsyra

Men vad är vinsyra egentligen? Man kan säga att vinsyran är en organisk syra i kristallform. När du skall vinsyra köpa så kommer den för det mesta i påsar som pulver eller på burk, som är ännu bättre att återförsluta. Den här syran finns naturligt i bär och frukt och då särskilt i vindruvor vilket hörs på namnet.

köpa

Anledningen till att den här syran är så pass populär i mat är att den ger en sur smak och att den också fungerar som antioxidant och hjälper till med att hålla maten fräsch längre. Vinsyra pris är en aning dyrare än citronsyra pris, men på senare tid så har citronsyran blivit mer inne som oxidationsämne.

Det finns likaså vinsten som kan fungera utmärkt som jäsningsmedel

Ifall du har hört talas om vinsten så ska du veta att det här inte är samma sak som vinsyran. Man får vinstenen från syran men man använder den till andra saker som till exempel för jäsning. Klicka här för mer information

Då man bakar så kan man kombinera vinstenen med bakpulver för att få en fin effekt. Och det går också att få fastare äggvitor genom att mixa den med vinsten. Precis som vinsyran så ger vinstenen konserverande effekt och därför så användes den en gång i tiden i inläggningar.

Ersätt vinsyran med citronsyra eller askorbinsyra i sylten

Om det är så att du står utan vinsyra och inte hittar den i den lokala butiken så går det att ersätta med citronsyra alternativt med askorbinsyra. Man behöver cirka 1,5 mer gånger citronsyra för att få den önskade effekten.

En del anser att man kan ha samma del citronsyra i recept där det står att vinsyran ska användas och sanningen är nog den att det inte kommer att göra så enorm skillnad. Men för smakens skull så kan det vara klokt att ha vinsyrapulver hemma före syltning och saftlagning.

Anledningen till att så många fortsatt håller kvar vid denna tradition är att man får den där gamla smaken. Det smakar som förr vilket inte är så konstigt därför receptet antagligen är från förr.

Tänk på att ha fräsch syra hemma så att syltningen ej misslyckas. Det kan vara smart att köpa hem allting det som man behöver för att producera sylt och inläggningar långt innan man avsätter faktisk tid till detta. Då man väl står där och ska blanda och inser att vinsyrapåsen är för gammal så kan det bli knepigt.

Handla online för bättre priser och bättre produkter

Ett tips är att handla viktiga stapelvaror som vinsyran faktiskt är online. På nätet så får du ett bättre urval och enormt ofta ett bättre pris (allt-fraktfritt.se ligger vanligtvis bäst till för man handlar utan mellanhänder) så passa på att beställa hem den viktiga ingrediensen för sylt och saft så snart som du får chansen.