Redskap för tillverkning av eget vin

Det är nu för tiden ingalunda svårt att tillverka sitt eget vin hemma. Mycket av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller god kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara enorm. Det är bra nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning som har ett jäsrör.

Den som använder sig av en färdig vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovanför nämnda redskap. Det finns naturligtvis mängder av övriga hjälpmedel och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp många tips.

Kjeld betonar också hur betydelsefullt det är med hygien. Allt som kommer i beröring med vin och frukt ska vara rent. Läs mer här Liköressenser 32 ml till 2 x 75 cl
All utrustning måste vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allting sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är dessutom två medel som är absolut ofarliga att använda.

För att erhålla bäst effekt bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noggrann sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går även att tillämpa soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att spola av. Tänk också på att eventuella sodarester (ifall sköljningen inte sker noggrant) kan influera syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går bra. Tänk bara på att vara grundlig med att granska att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som består av järn, zink, mässing eller koppar är därför att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak åt vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas till vinet så är det så klart en fördel att ha goda förutsättningar för att underlätta arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn fungerar utmärkt till päron. På så vis tar det ingalunda lång tid att bearbeta 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan tillämpa skärredskap i form av elmaskiner samt handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer eftersom det är verktyg som delar frukten alldeles för mycket.