Upptäck charmen med att brygga eget vin hemma

För att vin ska få kallas just vin måste det enligt EU:s definitioner produceras av saften av pressade vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det flertal speciella separerade processer av vinframställning.


Länk till Vattenfilter & Tillbehör

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ca 5000 fKr och har upptäckts i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och därnäst också till Italien samt södra Frankrike. Till slut skulle alla de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som självklart också spridits till återstående världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan äga rum i våra hushåll. Det är dock inte alltid hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin eftersom folk tenderar att testa diverse varierande bär, frukter samt juicer. Det skänker även chans att lära sig nya och annorlunda recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att höja alkoholhalten. För vinframställning hemma köper man en vinsats som är ett alldeles ypperligt alternativ för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir mestadels utmärkt resultat och det enda man behöver utföra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att lyckas med sin vinframställning är att vara pedant med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av olika slag. Det kan handla om att somliga oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Således är både hygien och fräsch utrustning väldigt viktigt.

Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det fungerar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då normal filtrering inte kan avskilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör beakta att varje vinsats man framställer brukar få sin egen karaktär oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan jämt bli till, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på varierande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan ana. Ett tips är att prova olika jäster till samma vinsats, och på så sätt upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av varierande varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade sortiment. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser enormt rent. Den består av näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än vanligt. Eftersom jästen består av mindre socker resulterar det därtill i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns olika sorters jäster är därför att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.