Soda Maxx – populär i Tyskland

Soda Maxx är en konkurrerande produkt till Soda Stream och Wassermaxx, man har till och med gjort en hybrid av dessa populära kolsyremaskiners namn. Soda Maxx har sålts i Sverige förr men är nuförtiden svår att få tag på här, i Tyskland, å andra sidan, är den någorlunda populär. Möjligtvis kommer Soda Maxx att nylanseras i Sverige inom snar framtid.

Kolsyrat vatten säljer som aldrig tidigare, man handlar backar med mineralvatten och läsk, eller stora flaskor och drar med sig hem från affären. Kolsyra piffar upp vanligt vatten och gör det lite roligare att intaga, det bär även smaker väldigt effektivt. Kolsyra frodas i kalla temperaturer men dör snabbt när vätskan blir ljummen, det är för den skull man gärna ska förvara sina kolsyrade drycker kallt och ständigt använda kallt vatten till sin kolsyremaskin.

Att tillsätta kolsyra i sitt vatten själv är en god gärning för miljön, som utsätts för någorlunda hårda föroreningar pga alla transporter av kolsyrade drycker världen över. Därtill slipper man allt extra avfall som alla tomma flaskor och burkar medför. Uppskattar man rent kolsyrat vatten så sparar man till på köpet en hel del slantar då literpriset skiljer sig påtagligt mot kolsyrat vatten från affären.

kolsyremaskin

Är man förtjust i smaksatt bordsvatten samt läsk så finns det mängder av skilda koncentrat på marknaden. Sodastream och Wassermaxx gör så klart sina egna koncentrat, alla vilka innehåller sötningsmedel. Saftföretaget Bob gör goda läskkoncentrat med bara socker och Aromhuset saluför ett stort sortiment av naturliga aromer för bordsvatten vilka varken innehåller sötningsmedel eller socker. Det finns också andra märken att experimentera med.

Kolsyrans historia är lång, redan på 1700-talet började man experimentera med hur man skulle kunna kolsyra dricksvatten. Den första som lyckades var en svensk, men den förste som framgångsrikt nådde ut till en bred skara med sin produkt var en ungrare vid namn Ányos Jedlik, han distribuerade kolsyrat vatten över hela Europa redan under 1800-talet.

År 1903 tillverkade Guy Gilbey, sodastreamerns fader, den första kolsyremaskinen för hemmabruk – «Apparatus for aerating liquids» – som han sålde till hushåll i höga samhällsklasser. Några decennier senare började kolsyremaskinen få kommersiellt intresse och såldes till en bredare marknad. Under 80-talet hade Sodastream nått sin pik och var en hushållsmaskin samtliga trendmedvetna personer hade hemma. Än idag har kolsyremaskiner högt nostalgivärde för folk som var unga på 80-talet.

Idag har kolsyremaskinerna fått en nystart, intresset har vaknat till liv och sodastreamers är attraktivare än någonsin. Man blandar fram egna smaker och byter ut kolsyrat bordsvatten från kända affärsverksamheter mot sitt eget. Kolsyremaskinerna har fler funktioner och snyggare designs än förr och det är inte svårt att få tag på reservdelar samt kolsyreflaskor, speciellt ifall man köper från kända märken som Soda Stream och Wassermaxx.

När ens kolsyrepatron tar slut kan man nuförtiden byta in den hos närmaste återförsäljare, det kostar i regel ungefär 89 kronor. En ny patron kostar mellan 2-300 kronor och en standardvariant innehåller 425 gram kolsyra vilket räcker till ungefär 50 liter vatten. Soda Streams kolsyrepatron går under namnet Alcojet och Wassermaxx känner man igen på företagsnamnet Aga. Till en Soda Maxx kan ta vilken av dessa två kolsyrepatroner som helst.