Ekonomiskt tänkande med Soda Stream Refill

Idén kring Soda Stream Refill handlar om att lämna in tömda gaspatroner till sin återförsäljare. För 89 kronor får man tillbaka en påfylld. Detta är en procedur som både Soda Stream samt Aga tillämpar, och som både konsumenten och distributören tjänar på. En ny kolsyreflaska kostar över 200 kronor ute i handeln och det finns verkligen ingen anledning till varför man skulle samla på sig en mängd tomma co2 cylinders.

Soda Streams gaspatroner går under namnen Alcojet alternativt Alco2jet och innehåller 425 gram kolsyra, vilket räcker till ca 50 liter kolsyrat vatten. Agas kolsyrepatron innehåller exakt lika mycket, dessutom ser båda märkenas ventiler likadana ut. Enligt fast europeisk standard måste gasflaskor med likadant innehåll ha samma utformning så att inte explosioner alternativt andra problem ska uppstå.

smaksatt bordsvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Vilken sort som är bäst är individuellt och omöjligt att svara på. Bägge märkena är proffs på vad de gör, så någon större skillnad finns inte. Aga har dock utvecklats och kallas specialister på just kolsyra, medan Soda Stream tillsammans med sin hundraåriga erfarenhet bär fanan för de bästa kolsyremaskinerna.

Den första maskinen för att producera kolsyrat vatten i hemmet skapades av en man vid namn Guy Gilbey, det var hans företag som senare skulle utveckla en gren åt Soda Stream. Trots att patenten funnits så länge så dröjde det ända till 70-talet innan allmänheten fick upp ögonen för kolsyremaskinen på riktigt. Då blev det å andra sidan galen efterfrågan och alla som «hängde med» skaffade sig en sodastreamer.

Intresset svalnade efter ett tag och under 90-talet såldes knappt några maskiner alls. Nu under 2000-talet återuppväcktes kolsyremaskinen och idag säljs de som aldrig förr.

Vi dricker även mer kolsyrade drycker än någonsin vilket tär på miljön som utsätts för påfrestning genom transportutsläpp. Våra ryggar frestas det även på, och vårt tålamod. Med allt släpande av tunga flaskor och backar hem från affären, bara för att kånka tillbaka dem för återvinning en vecka senare, skulle göra vem som helt irriterad i längden.

Skaffar man sig en sodastreamer så slipper man både miljöproblemen och släpandet. Man har även alltid tillgång till sina bubblor, oavsett veckodag alternativt tid på dygnet. Det kan vara en bra idé att ha ett par kolsyrepatroner så att man har en i lager då man lämnar in den andra för Soda Stream refill. På så sätt står man aldrig utan kolsyra, då vattnet finns tillgängligt direkt i kranen.

På tal om kranvatten så är det ännu en påminnelse om varför det är korkat att köpa buteljerat vatten. Svenskt kranvatten är väldigt rent och befriat från slaggämnen, ibland slår det till och med flaskvatten i renhet. Vill man ha sitt kolsyrade vatten smaksatt, såsom Loka alternativt Ramlösa som man hittar i affärerna, så kan man bara tillsätta aromer efter smak. Aga framställer goda aromer och likaså Aromhuset som har 35-årig erfarenhet. Fördelen med att själv smaksätta är att man personligen får välja hur mycket smak man vill ha i sitt vatten.

Att lägga pengar på en kolsyremaskin för att i längden spara in några slantar är också klokt, i synnerhet om det är exakt mineralvatten man är förtjust i, för då tillkommer ingen extra kostnad för läskkoncentrat samt vattenaromer, som kan vara rätt så dyra. Soda Stream refill är också ett intelligent system för den som vill hålla i slantarna samt tänka miljömedvetet.