Kolsyra åt din Soda Streamer med hjälp av Alco2jet

Samtliga Soda Streamers på marknaden levereras idag med kolsyrepatronen Alcojet alternativt Alco2jet. Med gas i det här fallet menas givetvis kolsyra. Kolsyra är en gas med den kemiska sammansättningen co2 och som i bekantskap med vatten förvandlas till små bubblor av koldioxid.

Vatten, i sin tur, har den kemiska sammansättningen h2o och finns i fast- (is), flytande- (vatten) samt gasform (ånga). Vår jord består till över 70 % av vatten, även ifall det mesta av det inte är drickbart. Alla jordens organismer är beroende av vatten för sin överlevnad, och människan är minsann inget undantag. Man rekommenderas att få i sig mellan 1-2 liter vatten per dag för att kroppen ska fungera som den ska.

kolsyrat vatten smakersodastreamersodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

I Sverige är vi bortskämda med enormt fint och rent vatten, därtill har vi, till skillnad från de flesta andra länder i världen, gott om vatten och behöver inte snåla med det. Trots att ett av jordens renaste vatten rinner i våra kranar så släpar vi hem osannolika mängder vatten från affärerna, buteljerat i flaskor.

Största anledningen till detta dragande är att man föredrar kolsyrat vatten, smaksatt vatten alternativt möjligtvis läsk. Oavsett vilket man brukar handla så ska man veta att det man köper består till minst 90 % av rent vatten. Vatten som transporteras Sverige – och då och då jorden – runt för att avnjutas i våra hushåll. Dessa transporter innebär en massa onödiga utsläpp som påverkar vår miljö negativt.

Det finns dock ett sätt att tillvarata på vårt fina vatten och samtidigt slippa tillföra miljöförstöringen genom alla transportutsläpp, utan att undvara varken smak eller bubblor. Svaret är sodastreamer. Med en egen kolsyremaskin kan man kolsyra sitt kranvatten smidigt samt effektivt och få samma resultat – om inte bättre – som det kolsyrade vatten man köper i affärerna.

Ifall man uppskattar läsk och lätt smaksatt bordsvatten så tillsätter man bara den smak man är ute efter. Både Soda Stream och Wassermaxx säljer egna smaktillsatser, men även andra företag har tagit fram goda läskessenser och bordsvattenaromer. Aromhuset har lång erfarenhet av att framställa aromer för bordsvatten, de tillsätter även varken socker alternativt sötningsmedel, vilket passar den hälsomedvetne typen. Saftförtaget Bob gör även smaksättare till läsk, de består av ganska mycket socker, men inget sötningsmedel. Sonjo är en intressant spelare som sticker ut och erbjuder lite originella smaker till både läsk samt bordsvatten, bl a säljer de originalessensen till Champis.

Kolsyra har länge varit en omtyckt tillsats i drycker då den gör att drycken upplevs en aning fräschare, en aning friskare samt lite mer läskande. I öl och mousserande vin uppstår kolsyran naturligt då socker får jäsa i syrefattig miljö, men första gången man lyckades med att kolsyra vatten på artificiell väg var under 1700-talet.

Med en kolsyremaskin tillsätter man kolsyra med hjälp av en co2 cylinder. Soda Stream och Wassermaxx har identiska behållare på 425 gram kolsyra som funkar till alla moderna maskiner. En sådan kolsyreflaska kan kolsyresätta upp till 60 liter vatten och när den är slut byter man in den mot en ny hos sin återförsäljare. Det kostar ca 89 kronor (i jämförelse med en ny som kostar 235). Soda Stream gas följer med när man handlar en ny Soda Stream medan en kolsyreflaska från Aga kommer med en ny Wassermaxx.