Soda Stream Pure är en briljant kolsyremaskin

Det ligger en hel del tanke bakom designen vad gäller sodastreamern Soda Stream Pure. Med rostfritt stål och slimmad design är den närmast en accessoar i ett nymodigt kök. Hela maskinen går i färgerna svart och silver och alla viktiga detaljer är i rostfritt stål.

Det finns sex modeller i Soda Streams aktuella sortiment, Jet heter den mest basala modellen, som utför sitt jobb, och har lågmäld design. Penguin heter den dyraste modellen där mycket tanke ligger bakom just designen och istället för plastflaska har den snygga glasflaskor.

kolsyrat vatten smakersodastreamsodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

En Soda Stream Pure kostar runt tusenlappen och då ingår ett par PET-flaskor och en kolsyrepatron, Alco2jet, med 425 gram kolsyra. Alco2jet har standardstorlek och räcker till att kolsyra ungefär 50 liter vatten. När kolsyrepatronen har tagit slut så lämnar man in den hos sin återförsäljare och får en påfylld mot 89 kronor. Att inhandla en ny gaspatron kostar över 200 kronor.

Soda Streams största konkurrent heter Wassermaxx och marknadsförs av Aga, som har gjort sig kända som lite av specialister gällande kolsyra. Aga tillverkar också carbonatorer, som är en aningen mer avancerad version av kolsyremaskiner. De små för hemmabruk kostar mellan 3-5000 kronor och installeras under vasken i ens kök. Från aggregatet går en slang som ansluts till en kran som installeras i vasken. Efteråt har man kolsyrat vatten omedelbart ur kranen.

Det är givetvis en betydligt större investering att skaffa en carbonator, men en mindre kolsyremaskin tar varken upp särskilt mycket plats alternativt är en överväldigande investering. Om man dricker mycket kolsyrat vatten så tjänar man in pengarna man lägger på sin kolsyremaskin relativt snart. Om man vill ha smaksatt vatten tar det lite längre tid, men i det långa loppet blir ens drycker billigare.

En annan anledning till att införskaffa en sodastreamer är att det svenska kranvattnet håller helt utmärkt kvalitet. Vårt vatten går under stränga kontroller för att försäkra oss högkvalitativt dricksvatten, och gentemot buteljerat vatten är det även löjligt billigt.

Det buteljerade vattnet och samtliga kolsyrade läskedrycker som vi är så glada för reser långväga därför att nå fram till våra närbutiker. Detta utgör en hälsorisk för miljön som uppenbarligen kan undvikas genom att vi använder vårt eget kranvatten som dricksvatten.

Med en kolsyremaskin piffar man upp sitt kranvatten med kolsyra på enbart några sekunder och vill man smaksätta det finns det idag massor av alternativ. Soda Stream framställer sina egna läskkoncentrat, det gör likaså Sonjo och saftföretaget Bob. Är man mer ute efter smaksatt bordsvatten så gör Aga några smaker. Aromhuset heter ett bolag som har tillverkat bordsvattenaromer i 35 år, de tillsätter varken socker alternativt sötningsämnen och har ett utbud på hela 16 smaker.

Det är bestämt lättare att få i sig sin dagliga dos av vätska om det man dricker är gott, är det därtill miljövänligt och festligt att förbereda så har man allting vunnet. Barnen tycker vanligtvis att det är jättekul att deltaga i kolsyreprocessen och själva få välja smak efter sinnesstämning. Att en Soda Stream Pure tar upp så pass lite plats som den gör är bara ytterligare en sak i ledet av samtliga fördelar.