Soda Streams kolsyrepatroner är miljövänliga

Först kallades patronen till Soda Stream för Alcojet men har nu fått en omtyckt uppföljare som heter Alo2jet. När man handlar en ny kolsyremaskin från Soda Stream så får man ständigt en Alco2jet med i köpet. Den största konkurrenten till Soda Stream är Wassermaxx. Wassermaxx kommer med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför just Wassermaxx.

sodavatten

Soda Stream är kolsyremaskinernas flaggskepp, de har tillverkat kolsyremaskiner för hemmabruk i ungefär hundra år och står starka på marknaden. Soda Club, ett israeliskt bolag köpte 1998 upp Soda Stream och nu marknadsförs samma maskiner under dessa två namn i skilda länder. Det som kallas Soda Stream i Sverige, kallas t ex Soda Club i Tyskland. När det innefattar just själva maskinerna är Soda Stream både populärast och mest erfaren i jämförelse med andra märken.

Aga har däremot specialiserat sig på kolsyra och är mycket stora när det handlar om all form av kolsyra samt carbonatorer. Aga säljer carbonatorer för stora restauranger och barer, såväl som små varianter, anpassade för hemmabruk. En carbonator är alltså en kolsyremaskin som installeras i ens kök. Aggregat och kolsyrepatron fästs under vasken och en kran installeras i anslutning. När installationen är avklarad har man kolsyrat vatten direkt i kranen. För en riktig mineralvattenfantast är detta kanske ett intressant alternativ.

Det är dock fortfarande vanligare att man handlar en liten kolsyremaskin. Dessa är idag så små samt lätta att nyttja att man sparar massor av tid, släpande och en del pengar på den. Allt bärande av tunga flaskor fulla av vatten från affären och därefter släpandet av samma flaskor, fast tomma, åter till samma affär är opraktiskt, tidskrävande samt allmänt störande.

Det är därtill en rätt så allvarlig miljöfaktor, alla transporter av vatten och läsk över hela landet, och till och med världen. Giftiga avgaser från tunga lastbilar är onödiga när man så lätt kan framställa sitt eget mineralvatten eller sin egen favoritläsk direkt hemma i köket. På detta sätt slipper man dessutom pantning samt onödigt avfall från alla de burkar och flaskor som inte går att panta. De PET-flaskor man får med sin kolsyremaskin kan man återanvända, samt en tom Soda Stream patron lämnar man in hos sin återförsäljare i utbyte mot en full, till kraftigt reducerat pris.

I Sverige har vi tillgång till ett av jordklotets definitivt renaste kranvatten. Livsmedelsverket genomför stränga, regelbundna kontroller av vårt vatten för att säkra högsta möjliga kvalitet. I flera fall har vårt kranvatten visat sig vara renare samt nyttigare än buteljerat vatten så vi har all orsak att ta denna skatt tillvara.

Det är inte enbart rent, kranvattnet är även betydligt billigare än vatten på flaska. Literpriset för rent kranvatten är nästan 1000 gånger billigare är det vi handlar på flaska i butiken. Sedan tillkommer självfallet en literkostnad på ca 1,50 för kolsyra och givetvis en summa för smaksättare ifall man nu vill ha sitt vatten smaksatt alternativt framställa läsk. I vilket fall som helst så blir ens hemgjorda dryck billigare än affärens, utan att man behöver bära på en massa flaskor hit och dit. En Soda Stream patron kostar ca 250 kronor ny, och 89 kronor för ett inbyte.