Wassermaxx och Sodastream konkurrerar om kunderna

Den som är insatt i myllret av kolsyremaskiner känner antagligen till märkena Sodastream och Wassermaxx Båda är ledande varumärken när det gäller kolsyremaskiner och producerar tämligen likvärdiga produkter. Sodastreams produkter är lite dyrare än Wassermaxx, men lever mycket på sitt gedigna förflutna som första kolsyremaskin med mer än 100 år på nacken. Wassermaxx ligger hack i häl p g a snygga samt användbara produkter till aningen lägre pris.

Idag ägs bägge dessa märken av samma företag – Soda Club. Soda Club köpte först upp Sodastream år 1998 och idag är egentligen Soda Club samt Sodastream exakt detsamma – bara att man marknadsför produkterna under skilda namn i olika länder. En maskin som heter Sodastream i Sverige, heter t ex Sodaclub i Tyskland. Wassermaxx däremot marknadsförs av Aga i Sverige och Aga har på senare år gjort sig kända som kolsyrespecialister. De växer och växer och säljer idag både kolsyremaskiner under namnen Wassermaxx och Aqvia, samt carbonatorer både för hemmabruk och professionellt bruk.

En carbonator installerar man under köksvasken, det är där man även fäster sin kolsyrepatron, och ett rör går upp i diskbänken varpå man sätter in en kran. Genom denna kran får man därpå sitt kranvatten – fast med kolsyra i! De flesta carbonatorer har även vattenkylare så att ens kolsyrade vatten ska vara så krispigt och fräscht som möjligt.

Det är en tämligen angelägen sak att komma ihåg med alla kolsyrade drycker, att ifall vattnet är kallt så bevaras bubblorna längre. I varmt vatten löses kolsyran upp. Kolsyra är en gas med den kemiska formeln co2, som i bekantskap med vatten blir till små bubblor av koldioxid. Människan har i många år uppskattat kolsyra i sina drycker och kunde under 1800-talet börja framställa det på artificiell väg. På naturlig väg kan man ta fram kolsyra genom att låta socker jäsa i syrefattig miljö. Det är så exempelvis mousserande vin samt öl har framställts i hundratals år. Kolsyra är även en mycket effektiv smakbärare så samtliga goda drycker blir ännu aningen godare med kolsyra i.

När det handlar om vatten så hjälper kolsyran till att göra känslan av det friskare, bubblorna sticker härligt på tungan och ger känslan av att man har renat sig. Därför har flera personer blivit så fästa vid dessa små bubblor att de betalar dyrt och släpar tunga flaskor och backar med sodavatten hem från butiken. När man därefter druckit upp sitt mineralvatten så släpar man tillbaka flaskorna till affären för återvinning.

Ifall man har en Wassermaxx eller Sodastream hemma så kan man lätt få kolsyrat vatten av sitt eget – mycket billigare – kranvatten. Omkostnaderna för införskaffandet av kolsyremaskin och påfyllning av kolsyrepatron tjänar man in ganska fort, speciellt om det bara är vatten man dricker. Ifall man uppskattar sitt bordsvatten smaksatt så tar det lite längre tid då aromer är relativt dyra. Dock får man exakt den mängd smak man är ute efter, vilket kan vara komplicerat att hitta på flaska.

smaksatt bubbelvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

När det gäller vilket märke som är bättre än det andra är det omöjligt att svara. Produkterna är idag så pass lika att det vanligtvis är en fråga om personlig smak. Wassermaxx faller vissa människor i smaken, medan Sodastream passar bättre åt andra. Handlar det bara om pris så brukar Wassermaxx ligga bättre till, men för sitt nostalgivärde så vinner Sodastream.