Bli av med mossan på dina stenplattor på bästa sätt

Stenplattor som har täckts av mossa ser inte alltid så fina ut. Det är ju icke nödvändigtvis så att alla tycker att det ser romantiskt samt inbjudande ut med ett grönt mosstäcke. Det finns god anledning till att avlägsna mossa på stenplattor om man vill ha en attraktiv samt mysig trädgård. Med bra mossbekämpning så får man fina plattor igen.

Innan du ser på järnsulfat till gräsmattan så är det angeläget att du betänker din arbetsmetod. Det är sällan smart att spraya på med järnsulfat samt vatten för att sedan tänka sig att mossan då den har dött kommer att regna bort. Därutöver kan det påverka plattorna.

Börja med att förbereda hur du ska döda mossan och därefter få dän den, och jobba sedan steg för steg för effektiv borttagning av mossa från stenplattor.

Eliminera mossa på stenplattor med god mossbekämpning samt rätt attityd

Bra mossbekämpning innebär att man dödar mossan som finns på plats samt skapar en miljö där den icke längre trivs lika bra. Det är mestadels så att man ser mossa där det är ont om näring och det är för den skull som man kan hjälpa gräset genom att gödsla ordentligt under vår samt sommar.

Men stenplattorna kan man ju inte gödsla och här handlar det mer om att hålla rent och göra det svårt för mossan att komma åter. Bra mossbekämpning börjar redan då du väljer stenplattorna som du ska placera i trädgården. En ren och slät yta är ej lika inbjudande som ett poröst material med flertal ihåligheter.

järnvitriol

Tänk rätt från start men misströsta icke ifall du nu tvingas avverka mossa på stenplattor som har gott om ihåligheter samt ojämnheter. Det går att få dän mossväxten med järnsulfat samt vatten alternativt Bensaltensid eller Fulstopp. Tro att du kan besegra mossan och du kommer att vinna!

Viktigt att tänka på ifall du ska jobba med högtryckstvätten

När mossväxten på stenplattorna är död så vill man förstås skölja dän den och det kan man enkelt göra med en högtryckstvätt. Men man ska vara vaksam då man väl börjar spruta på stenplattorna. Mossbekämpning av det här slaget kan medföra att mossan sprutar åt samtliga håll så skydda ögon med ett gott ögonskydd då du jobbar.

Högtryckstvätten kan likaså fördärva stenar av poröst material. Ifall du skapar ojämnheter så ger du ju bättre grogrund för kommande mossa så jobba hellre maklig och låt järnsulfat plattor kan behandlas med göra större delen av arbetet.

Vanligtvis är det en god ide att köpa en platt-tvättare som finns som komplement till högtryckstvätten.

När kommer mossan att vara borta för alltid?

Med en järnvitriol blandning så kan man komma långt men det är inte absolut att man kan avverka mossa på stenplattor med en enda behandling. Järnsulfat, eller järnvitriol, för plattor ger goda resultat, men beroende på hur mycket mossa man har att göra med så kan man behöva upprepa behandlingen några gånger. Mer detaljer: På den här sajten mossa gti.

Detsamma ifall det är ljusa plattor och man inte kan använda järnsulfat för det färgar, utan använder Bensaltensid alternativt Fulstopp. Samtliga preparat och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se

Mossan försvinner ej för alltid men man kan hålla den i schack via regelbundna behandlingar med bra mossmedel som är skonsamt mot dig och naturen men som hatas skarpt av mossan.