Det är inte svårt att genomföra en takrengöring på egen hand

Det ser inte bra ut däruppe på taket och tegelpannorna som en gång hade en djup orange färg är nu snarare brungröna. Detta beror på att lavar och mossa har fått fäste. Men det behöver inte vara så farligt som det ser ut och man kan utföra takrengöring själv på ett någorlunda så lätt vis.

En taktvätt kan man nämligen genomföra med trädgårdsslangen samt Takrengöring Turbo som består av bensaltensid och vatten. Det är enbart att klättra upp på en stege och spraya ut ovanför taket. När mossan har dött så kan man skrapa av den med en skrapa som har ett långt skaft alternativt nyttja högtryckstvätt därför att tvätta dän. Eller låta den regna bort, tar 1-2 år.

Så lätt kan du uträtta din takrengöring själv

Klättra upp på stegen samt inleda behandla med den Bensaltensid mot mossa som du har köpt. Det finns annorlunda produkter och det är tydligt att en dunk som man tillsätter trädgårdsslangen till gör det enklare att spraya ut men man kan också mixa själv om man vill och tillämpa sig av en spridarramp till vattenkannan, en ejektordunk från allt-fraktfritt.se alternativt applicera i påläggsläge (kemläge) med vissa högtryckstvättar.

Före du gör behandlingen med Fulstopp alternativt Bensaltensid så kan du börja med att skrapa av mossa som man lätt får bort med en plastskrapa. Tänk på att använda en raspa som är gjord för takets pannor så att du inte skadar dem och så att du inte skapar sprickor som ger bra grogrund för ny mossa.

Spola med vanligt vatten därför att få dän den mossa som du har skrapat loss. Gör fräscht i hängrännan där allting lort samlas. Nästa steg blir att behandla med blandningen. Då avdödar man allihopa sorters påväxt, icke endast mossan. Allt för omfattande att informera här, en ta glimt på Fulstopp.com.

Angeläget att tänka på säkerhet då man utför en taktvätt

Det är relevant att man har en god stege då man gör takrengöring själv. Det får inte bli svajigt då man står och sprutar och skrapar. Då det blir dags att bearbeta taket med Bensaltensid så ska man också använda sig av skyddshandskar och skyddsglasögon.

Arbetet på taket ser icke ut som då man vattnar gräsmattan med järnsulfat även om man får samma fina effekt. Mossan dör och man får lättare av den från taket. Behandlingen leder också till att man fortsatt slipper ny mossväxt.

Om du gör taktvätten med högtryckstvätt så är det väldigt angeläget att du riktar tvätten på korrekt sätt. Det är inte bra att spraya nedifrån och upp eftersom vatten då kan komma in under tegelpannorna. Här kan det således vara så att du behöver klättra upp på taket därför att komma åt på rätt sätt.

Ta hand om takets tegelpannor på korrekt sätt

Tänk på att skador på tegelpannorna inte är bra för taket. Jobba på ett skonsamt vis och använd inte material som kan raspa sönder pannorna. Ifall du använder dig av järnsulfat samt vatten på rätt sätt så ska det inte krävas så mycket styrka för att få dän mossan. Klicka Här för mer tips järnfosfat.

En god takrengöring kan ta tid så tänk på att boka in det här arbetet och taktvätt då du verkligen har tid för det och icke behöver jäkta. Lär dig mer om ditt tak och hur det ska behandlas samt hur ofta för att avverka mossa på ultimata sätt. Gör därefter upp en plan för när du behandlar igen så att du vet precis när du behöver klättra upp samt behandla takpannor åter nästa gång.