Fettförbränningen kan ökas med Saigonkanel

Saigonkanel och annan kanel

I Vietnam odlas en kanel som är enormt rik på arom och som äger hälsofrämjande egenskaper – nämligen Saigonkanel som är tätt besläktad med Kassiakanel.

Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi vanligen stöter på i matvarubutikerna, den är billig och förmögen gällande smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar även ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för höga doser.

Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad gäller doft och smak, och har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är enbart rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.

Saigonkanel är på många vis lik Kassiakanelen, men är samtidigt starkare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss utsträckning skadliga kumarinet. Begränsar man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram dagligen får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att få de hälsosamma effekterna.

Blodsocker och fettförbränning

Människokroppen mår som bäst när blodsockret är i balans. Det finns skilda sätt att se till så att det händer och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av föda med lågt GI och även fullständigt avstå ifrån kolhydrater är alla gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott skick – och blodsockret under kontroll.

Ett annat vis är att äta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig tydligt balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare och att insulinkänsligheten höjs, vilket är en av flera fantastiska effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en superb start på dagen med tanke på att den stimulerar.

En balanserad blodsockernivå är i sig fördelaktig för fettförbränningen i och med att den sänker insulinutsöndringen och därför lagrar mindre energi i fettvävnaden.

LCHF och Saigonkanel

Om man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter såsom LCHF alternativt Atkins, så har Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man erhåller en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen åstadkommer också att energi lättare lagras i muskelmassan, ungefär på samma sätt som insulinet åstadkommer när man tränar och äter kaloririk föda.

Dosering av Saigonkanel

Det är angeläget att man har koll på vad man sätter i sig – och i vilken mängd. Det innefattar allting man äter, så också kanel. Saigonkanel består av hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som ger samtliga dessa enastående effekter på kroppen. Men Saigonkanel är också rikt på kumarin, som inte är lika nyttigt, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.

Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel ska intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som övre gräns. Uppenbara effekter på blodsocker och ketos uppfattas dock efter väldigt små doser, så man måste prova sig fram för att hitta en dos som är lämplig för en.