Mossa i gräsmattan vad göra och vad inte göra för att bli av med eländet?

Mossa i gräsmattan vad göra och vad inte göra för att bli av med eländet?

Det kan vara besvärligt att uppnå den perfekta gräsmattan. Och med mossväxt i gräset så kan man få känslan av att man för alltid kommer att leva på en skogstomt. Mossa i gräsmattan vad göra och vad borde man undfly?

köpa järnsulfatspridare för vattenkanna

Gräs i trädgården som gräs på golfbanans green

Om du går och sneglar på den lokala golfbanan och tänker dig att en sådan green i trädgården inte vore så dumt så ska du vara medveten om att du måste riva rubbet och bekosta en rikedom för en väl selekterad grässort för att få samma verkning hemma. Det är det knappt värt då man kan inhandla järnsulfat och med järnsulfat och vatten minsann kan få en fin grön färg och ett gräs som känns mysigt att gå och stå barfota på.

Men med mossa i gräsmattan vad göra och inte göra för att få den här effekten? Låt oss se på några vanliga alternativ…

Järnsulfat samt vatten för att döda den avskyvärda mossan

Börja med järnsulfat på gräsmattan för detta är något som otvivelaktigt funkar som mossmedel. Järnsulfatet dödar mossan och hjälper dessutom gräset att se grönare ut. Bearbeta en gång på våren, och en gång på hösten för att få fin effekt.

För god fördelning så man du köra med en mossa gti ejektordunk som blandar vatten samt järnvitriol på ett smidigt sätt. Alternativt blanda själv, 288 gram järnvitriol och vatten upp till en liter och en tom ejektordunk och järnsulfat finns billigt på allt-fraktfritt.se.

Riv bort mossan med yrkesutövande mossrivning

Ifall man ska påpeka sådant som man måhända borde kringgå så är mossrivning ett enastående exempel. Detta är något som tar tid samt kraft och som många gånger leder till att man sprider mossans sporer till nya delar av trädgården. Därför skall man hela tiden vattna ut järnsulfat några dagar före mossrivning.

Ifall du anser att det blir fint med rivning och kanske planerar att applicera gott om jord samt nya frön så möjligen det här kan vara ett bra alternativ men betänk det ingående före du handlar en riv och drar igång arbetet.

Processa med järnsulfat samt vatten två gånger per år och så fort mossan visar sig

Om du vill köpa järnsulfat samt behandla gräset med medlet så kan du tajma detta med andra viktiga behandlingar. Efter att ha spritt järnsulfat på gräset under våren så bör du gödsla. Mossan trivs i näringsfattiga miljöer medan gräset gillar näringsrik jord. Du kan också lägga på mer jord samt sprida nya gräsfrön för att få bättre fart på mattan. Kalka vart 2-3:e år så har du rätt pH för en utmärkt gräsmatta.

Om du klurar på det där med mossa i gräsmattan vad göra och inte göra så är ett säkert grepp järnsulfat. Så enkelt är det. Du kan förena järnsulfatet med allt från mossrivning till skilda bekämpningsmedel mot ogräs i gräsmattan. Länk till mer detaljer

Det allra viktigaste är att du har en plan och att du följer den. Ifall du börjar med något och ger upp halvvägs så kan du inte komma därefter och proklamera att den här metoden ej funkar. Det gäller att ge gräsmattan en chans och att man har en god portion tålamod.