Absinthe, – den mest legendariska utav samtliga drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man noll mer legendarisk än absint.


Klicka här.

De mesta folk innehar antagligen en grundläggande medvetenhet om att absint är, men de mesta utav dem vet blott ett litet antal sanna fakta om alkohol alternativt alkohol och bara en bråkdel utav dem innehar haft tillfälle att få ett bägare av denna mystiska dryck framför sej på bordet.

På grund av detta önskar jag med detta lilla inlägget framföra för eder läsare lite fakta om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande samt smaksatt med anis, sägs absint äga varit uppfinningen utav Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att få fabricera en medicinsk tonic som bar en stor likhet med absint.

Likväl var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter att etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin image som en läkemedelstonic samt blev mer bekant för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier och för att ge inspiration till konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett realitet är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att alstra målningar samt böcker som har blivit klassiker i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe speciellt.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment bevisa att malörtens olja, en av de många ingredienserna i absint, var farlig samt giftig, även om bara en liten mängd malört fanns i en absint flaska.

En annan händelse som skedde i begynnelsen utav nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Även om gubben hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i flera europeiska länder och US OF AMERICA.

Frankrike följde efter att år 1915.

Antagligen för att det var förbjuden frukt, har många av de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än nu, fastän modern vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt eller framkallar vansinne än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Idag, i början av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga dän.

I de större europeiska länder är absint helt lagligt åter.

I USA (givetvis) finns det fortfarande lagar mot att producera och avyttra den, även om annorlunda företag innehar hittat på potential att kringgå dessa bann.

Att inmundiga absint är ej längre ett brott.

För en jänkare, innebära det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge man handlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som man kan finna Webben.