Vilken metod är bäst för att bli kvitt mossan?

I kampen mot mossan så kan man slutligen känna att man vill ta till precis vad som helst. Men ska man betala för en mossrivare och traska omkring på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt bra med en mossrivare men det är inte säkert att det här blir den ultimata metoden och speciellt inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

mossbekämpning utvvatnare bred för vattenkanna

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flertal att välja bort rivaren är att den minsann kan leda till mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som alldeles undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt jobb.

När man river upp mossan så kommer man sprida ut sticklingar av mossa som kan medföra mer mossväxt. Tillfälligt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt grepp samt sprida mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att riva upp mossan skall man mixa järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar före så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser dåligt ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man skall tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs och områden som man måste förvalta samt laga för att det icke ska alstras fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det inte bra ut och ifall man inte jobbar på rätt sätt med gödsel och nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt ful ut under åtskilliga säsongen framöver. Läs mer här järnsulfat mot sniglar.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Om du anser att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv blanda järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat samt vatten som kommer att tillintetgöra mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till föda för gräset. Därefter så kan du gödsla och placera fler gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är detsamma, är att man dödar mossan och att man därefter skapar en omgivning i marken som är bättre för gräset men sämre för mossan. Mer näring samt mer gräs är ett effektivt sätt att mota bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du säker på att ha korrekt pH för en fulländad gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är även gott för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår bra av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du nämligen vattna med järnsulfat två gånger per år för att fullkomligt av med mossan.

Koppla ihop mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte kombinera rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är om det kommer att göra så högrest skiljaktighet då det viktigaste är att få död på mossan och att därefter se till att skapa en miljö som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns förstås de som anser att det är komisk att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man självklart fortsätta med detta. Men sanningen är förmodligen ändå den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, korrekt skötsel, och lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

På allt-farktfritt.se finns ett brett utbud av dessa produkter.