Saigonkanel och LCHF

Ett nytt hett diskussionsämne i lågkolhydratsvärlden är Saigonkanel, som visar uppenbara tendenser på att ha ketosoptimerande egenskaper.

Vad är LCHF?

LCHF står för Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft enormt genomslag i Sverige framför allt, men även i övriga delar av världen. Denna diet påbörjas mestadels av människor som vill gå ner i vikt, men är främjande även för personer som vill gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen alternativt med sockerberoende bantning kolhydrater
.

I själva verket mår alla gott av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen fastställts i en djupgående och oberoende analys. Man förmodar då att antalet LCHF:are kommer att bli ännu fler och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.

Det finns väldigt många olika tappningar av LCHF, somliga kör LCHF OCH bara naturliga råvaror, medan andra helst gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar tämligen mycket mellan skilda LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man inta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater dagligen? Eller möjligtvis ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett väldigt tufft mål att nå, då får man leva på rent fett och protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är generell bland de som vill gå ner i vikt snabbt och effektivt, men även här ges oerhört lite utrymme för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som intar upp mot 50 gram kolhydrater per dag, så kallade liberala LCHF:are.

Vad som förenar samtliga dessa är en föreställning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett tillstånd man gärna låter kroppen gå in i.

Vad är ketos?

Ketos är det tillstånd man hamnar i när glukosen tar slut i blodet. För att förse den med energi måste kroppen skapa ketoner och dessa föredrar att ta energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den äter rejält med fett och protein och oerhört få kolhydrater, så förbränner den kroppsfettet i betydligt högre utsträckning än annars.

Det finns de som inte riktigt uppnår ketos, hur innerligt de än anstränger sig för att exkludera kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som nyligen visat sig är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de adderar kanel till sin dagliga kost. Saigonkanel har därtill visat sig ge absolut störst effekt.

Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna

Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi i regel finner ute i handeln. Den är relativt kraftfull, men inte tillnärmelsevis så kraftfull som Saigonkanel. En aning Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen rivstartar ordentligt.

Vad har Saigonkanelen för positiva effekter vid en LCHF-diet

Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen dämpar utsöndringen av insulin, som är verksam för att lagra energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent tillstånd. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge effekt, men man kan inta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några farliga bieffekter.