Blanda egen sockerfri smaklig likör som har smak av Irish Cream

Irish Cream är en populär liköressens. Faktum är att en av världens mest kända likörer heter Baileys Irish Cream och lanserades på Irland under 1970-talet. Smaken är baserad på irländsk whiskey, grädde samt kaffe. Baileys har en oerhört behaglig smak som bidragit till dryckens populäritet. Karaktäristiskt för Baileys är att drycken har en kraftig doft och en gräddig och oerhört söt smak.

Gert Strand AB har framtagit en originell sockerfri liköressens som har smak av Irish Cream med sukralos som sötningsmedel. Det är ett ämne fullkomligt konstgjort och fritt från kalorier. Men låter det inte en aning konstigt med sockerfri likör? Faktum är att den sockerfria liköressensen från Gert Strand AB trots allt innehåller den eftertraktade sötman som förknippas med likör.

Sukralos som är ett syntetiskt sötningsmedel ersätter effektivt sockret. Det är drygt 600 gånger sötare per viktenhet än socker. Det finns åtminstone ett par starka skäl till att välja sockerfri liköressens med smak av Irish Cream. Först och främst är sukralos ett perfekt alternativt sötningsmedel för diabetiker. Sukralos utsöndras fort i kroppen men bryts inte ner. Kroppens blodsockernivå påverkas inte därför att ingen energi tillförs. En annan styrka med sukralos är att ämnet är vattenlöslig vilket medför att det inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Sukralos framställdes på 1970-talet och har sedan dess godkänts stegvis på marknaden som sötningsmedel. Inom EU blev sukralos godkänt först 1994. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Att framställa likör med hjälp av essens är en simpel typ av hembryggning. Processen går relativt raskt och är enkel och smidig. Det bästa av allt är att essensen inte skiljer sig i sötma eller i smak från vanliga sockerbaserade likörer, vilket man lätt kan tro.

Hur går man då tillväga för att mixa sin hemmabryggda likör? Liköressensen som har smak av Irish Cream mixas med fördel ihop med okryddat brännvin. Det går givetvis att mixa med kryddat brännvin ifall man vill vara mer djärv och experimentera med smaker. Man får då kalkylera med att inte erhålla en ren Irish Cream-smak men å andra sidan finns det möjlighet att blanda till andra smaker. En del måhända bättre än andra.

En flaska liköressens består av 20 ml som genererar 750 ml likör. Spriten man blandar med kan variera mellan 15 % 40 % efter tycke samt smak. Men man ska ha i åtanke att likör vanligtvis har en alkoholhalt mellan 15 – 25 %. Den som föredrar att mixa med vodka kan förvänta sig en starkare likör.

Häll i essensen i en flaska som rymmer 750 ml. Fyll därpå upp flaskan ihop med alkohol och 2 dl kaffegrädde och skaka redigt. När flaskan är färdigblandad bör den få stå några dagar så att smaken från Irish Cream och alkoholen förenas på bästa sätt. Den färdigblandade likören kan antingen drickas som den är med eventuellt lite is. Eller användas till att blanda drinkar.