Cocorum – liköressens

Sockerfri liköressens som Gert Strand AB har tagit fram är en världsnyhet, och Cocorum är en av flera smaker som ingår i sortimentet

Det är en essens som innehåller smak från både kokos och rom. Kokos är en smak som bidrar med en exotisk smakupplevelse enligt många, och en klassisk likör med smak från kokos samt rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare val åt bartendrar som önskade servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev raskt en populär likör och blev en självklar ingrediens i ett enormt antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från klassisk Malibu? Istället för att bruka riktigt socker i essensen så är den framställd av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men ändå 600 ggr sötare. Det är ett konstgjort sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit successivt godkänt för bruk runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för bruk inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett betydligt bättre val åt diabetiker. Det beror på att det utsöndras hastigt i kroppen utan att brytas ner. Det medför att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå eftersom ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket innebär att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligtvis essensen med? Det rekommenderas att blanda den med brännvin som har brist på kryddning och som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Likör brukar emellertid ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går bra att blanda essensen ihop med vodka om man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar ihop med alkohol och skakar om noga. När flaskan skakats häller man i den resterande mängden sprit och skakar om till dess allt har blandats ordentligt. När man har blandat klart en flaska är det centralt att smaken av brännvinet och essensen förenas på bästa vis. För den skull bör blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer definitivt leda till i en mycket smakrik och härlig likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, eller så använder man den till att mixa drinkar. Vill man först pröva smaken av CocoRum och inte blanda en hel flaska så är det passande att mixa 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som ger 75 ml likör.

Den som ännu inte upptäckt hur smidigt och lätt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Många fascineras över hur kvick processen är. Därtill skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den medför ingen skillnad alls i sötma.