Testa ny smakrik sockerfri liköressens med smak av anisette

Smaken av anisette baseras på kryddan anis som började odlas i Sverige under 1300-talet efter att den hämtats från trakter runtom medelhavet. Det är vanligt att anisens frön används till mycket och vad gäller spritdrycker så används kryddan bland annat åt likör. Smaken av anisette förekommer som likörssens och är färglös men saknar inslag av lakrits som vanligen brukar ingå i anisbaserade smaker. Å andra sidan påminner anis otroligt mycket om lakrits men anisette äger en sötare smak.

Likör som äger smak av anisette utgör en förtjusande kombination av alkohol och sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket medför att exempelvis diabetiker har tufft att njuta till den grad som de förtjänar.

Därför har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens med smak av anisette. Sötman i essensen kommer från sukralos istället för socker. Sukralos är ett konstgjort sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är cirka 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett mycket bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras fort i kroppen utan att brytas ner. Det innebär dessutom att ingen energi tillförs och följaktligen påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligtvis tillsammans med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En otroligt liten mängd av liköressensen bidrar till en vittomfattande smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Därpå fyller man upp 3/4 med alkohol och skakar. Efteråt fyller man upp flaskan med kvarvarande sprit och skakar till dess allting har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette samt brännvin förenas på bästa sätt.

Hembryggning är sällan så simpelt och förutom att den sockerfria likören blir otroligt god så går det dessutom snabbt. Denna sockerfria essens som har smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin samt destillerat vatten.