Triple Sec – liköressens

Triple Sec är en likör som är färglös och näst intill vattenklar med frisk samt fruktig smak från apelsin och citrus. Typiskt för Triple Sec är att den har en förhållandevis hög alkoholhalt i jämförelse med flera andra likörer. Triple Sec har en klar doft av sin sötma samt syrlighet med en överlägsen ton av citrusskal. Smaken används vanligtvis i olika drinkar, men kan emellanåt ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns även som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs sortiment. För många är det otänkbart med sockerfri likör därför att sötman i likör är så konkret och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en felaktig tolkning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns två goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket naturligtvis är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar även utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett förträffligt sockersubstitut för diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos kvickt i kroppen utan att brytas ned. Sockernivån i kroppen hålls således på en jämn nivå när kroppen inte får någon energitillförsel. Ytterligare en fördel är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet ej lagras i den organiska vävnaden hos människor.

Sukralos är ett konstgjort ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas stegvis i tempo med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt i EU. Andra ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Att mixa sin egen likör är både smidigt, simpelt och går hastigt. Många som prövat denna metod går sällan tillbaka till att handla färdiga likörer. Därutöver är sockerfri liköressens med smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det absolut ultimata är att blanda essensen ihop med okryddat brännvin som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Vad beträffar Triple Sec så kan man med fördel välja sprit med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte blanda essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att påträffa helt fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i traditionell Triple Sec – likör. För övrigt går det utmärkt att mixa essensen med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en tom flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att därnäst blanda i tre fjärdedelar med sprit. Flaskan ska sedan skakas redigt. Fortsättningsvis häller man i den återstående mängden av spriten och skakar flaskan ytterligare en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det viktigt att låta smakerna förenas på bästa vis. För den skull ska flaskan få stå några dagar så att likören blir så god samt smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är alternativt blandas i drinkar.

Vill man pröva smaken utan att mixa en hel flaska går det utmärkt att i en första omgång mixa en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.