Absinthe, – den mest legendariska utav samtliga drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar du noll mer legendarisk än absint.

De flesta människor har förmodligen en basal medvetenhet om att absint är, men de mesta utav dem känner till blott ett litet antal sanna fakta om sprit alternativt alkohol samt blott en bråkdel utav dem innehar haft chans att ha ett glas utav denna mystiska dryck framför sig på bordet.

Därför önskar jag med det här lilla inlägget presentera för eder läsare lite information om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess lysande förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande och smaksatt med anis, sägs absint äga varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flertal år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att ha fabricera en medicinsk tonic som bar en stor likhet med absint hvor kan man købe absint.

Ändå var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter att etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin image som en läkemedelstonic och blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar samt för att ge inspiration till konstnärer.

Alltså legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att alstra målningar samt litteratur som har blivit klassiker i världens konst och litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet samt mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en utav de många ingredienserna i absint, var riskabel samt giftig, , ehuru bara en liten antal malört fanns i en absint flaska.

En annan händelse som skedde i början utav nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall samt mördade hela sin familj.

Även om gubben hade en lång historia utav att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder samt USA.

Frankrike följde sedan år 1915.

Kanske för att det var illegal frukt, innehar många utav de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, fastän modern vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt alternativt bildar vansinne än någon annan naturlig beståndsdel som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Nu, i begynnelsen av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de flesta europeiska länder är absint totalt lagligt igen.

I USA (givetvis) är det ännu grundnorm mot att producera samt sälja den, även om olika företag har hittat på möjligheter att gäcka dessa bann.

Att inmundiga absint är inte längre ett brott.

För en jänkare, innebär det att det är acceptabelt att inmundiga absint, så länge du inhandlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan hitta Nätet.