Sukralos är ett prima sötningsmedel om du vill baka sött men undfly socke

I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är likväl inte alltid så enkelt att hitta rätt medel därför att de annorlunda varianterna har en aning olika egenskaper och därmed passar skilda ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är fullständigt utan kalorier. Det här är ett medel som kan användas för bakning men det är betydelsefullt att inse hur man ska använda det på korrekt sätt.

sucralos

Vad är egentligen sukralos och är det säkert att använda?

En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta skilda bakverk och livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än många andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som också används för att söta utan att tillföra kalorier.

Sukralosen framställs från helt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med flera fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning därför att det går att hetta upp. Det är även för den skull som sukralosen är ett så bra val då du vill inta bakverk men hålla vikten.

Precis som med så mycket annat i livet så ska man inte förstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen orsak till att frukta sukralosen. Den är pålitlig att använda och det särskilt i bakverk och godis som man gör hemma.

Sukralos kan å andra sidan vara besvärlig att finna i butiker men finns på webben på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.

Andra former av sötningsmedel som även kan vara av intresse

Den som börjar med en diet där socker ska uteslutas blir glad av att se att det finns gott om valmöjlighet. Man kan söta maten med andra medel som till exempel erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron samt melon) som används i många kända sötningsmedel som till exempel sukrin. Ifall du testat sukrin i kaffet så kanhända du rynkar på näsan och det är ej så underligt, jämfört med sukralosen så är erytritolen icke lika stark.

Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som också har namnet björksocker. Detta är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis samt tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är likaså för den skull som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av otaliga tandläkare som ett substitut till godis med socker.

Något som är fängslande med xylitolen är att den ej blott ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan även dämpa tillväxten av en del bakterier och det här kan leda till att ett barn inte får öroninflammation!
Det här kan vara bra att veta om man är förälder till att barn som ofta har bekymmer med öronen och som skulle kunna behöva något gott och nyttigt att motverka detta med.

Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har bristfällig smak. Stevia har en egendomlig lakritsliknande bismak som många tillverkare försöker hemlighålla med att tillsätta smakämnen. Flera sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så illa att man brukar blanda flera annorlunda i ett försök att få bättre smak. Vissa sötningsmedel tål icke värme eller minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostnadskrävande) och näst bäst Erytritol.

Men hur nyttigt är det egentligen att kompensera sockret?

Det är inte längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns uppenbara fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska tänka på att det inte ständigt är att rekommendera de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.